Njegov naziv, Saxenda, širi se kao požar kroz teretane, bazene i druge društvene krugove. Kažu da je to nova 'čudesna metoda' za brzo mršavljenje bez gladovanja ili previše kretanja. No, kao i svaki prečac i ovaj ima neke 'mane'.

Šta je zapravo Saxenda? Riječ je o lijeku koji sadrži aktivni sastojak liraglutid. Ovaj lijek, koji se prvobitno koristio kod bolesnika s dijabetesom tipa 2, dio je grupe lijekova koji oponašaju djelovanje hormona koji se zove peptid sličan glukagonu tipa 1 ( aGLP1). Danas je to jedan od rijetkih lijekova odobrenih od strane Evropske agencije za lijekove za liječenje prekomjerne tjelesne težine i pretilosti.

Stručnjaci pojašnjavaju kako dhjeluje ovo čudo. "Saxenda potiče otpuštanje inzulina, smanjuje glukagon, hormon koji luči gušterača, i odgađa pražnjenje želuca, pojačavajući osjećaj sitosti. Odgađanjem apsorpcije glukoza smanjuje osjećaj gladi i, kao posljedica toga, jedete manje, što pogoduje mršavljenju.

Iako tačan način na koji potiče gubitak težine nije u potpunosti poznat, čini se da utiče na područja mozga koja reguliraju apetit, čime se povećava osjećaj sitosti i smanjuje glad i apetit.

Lijek se koristi za regulisanje prekomjerne mase kod bolesnih no svi žele znati može li ga se koristiti u estetske svrhe?

"Njegovu upotrebu uvijek mora nadzirati stručnjak, a cilj je da ga svaki pacijent koristi kao pomoć, a ne kao čarobni lijek. Štaviše, ako nije popraćen dijetom prilagođenom za svaki slučaj i vježbanjem, beskoriasn je", tvrde stručnjaci dodajući: "Saxenda se koristi kod pacijenata s pretilošću bilo kojeg stepena i takođe s prekomjernom tjelesnom težinom koji imaju povezane zdravstvene probleme.

Treba imati na umu da je pretilost patologija koja se dijagnosticira prema "objektivnim kriterijima utvrđenim prema indeksu tjelesne mase (težina podijeljena s visinom na kvadrat)". Prema tome, jedini koji bi vjerojatno uzimali Saxendu bili bi pretili, s BMI od 30 ili više i osobe koje imaju komplikacije povezane s težinom, kao što je dijabetes, abnormalno visoke razine masnoća u krvi, povišeni krvni tlak ili opstruktivna apneja za vrijeme spavanja (česti prekidi disanja tokom spavanja).