Saudijsko kraljevstvo ima vodeću ulogu na međunarodnom energetskom tržištu zbog svojih rezervi nafte, ali u svijetu koji teži napuštanju fosilnih goriva u ovom stoljeću, zemlja je morala radikalno promijeniti svoje društvene i ekonomske strukture.

Kako bi se to postiglo, kraljevstvo je više od šest godina razvijalo ambiciozan program transformacije pod nazivom Vizija 2030, koji vodi prijestolonasljednik Mohamed bin Slaman bin Abdulaziz.

Utemeljena na tri stuba, "živahno društvo, prosperitetna ekonomija i ambiciozna nacija", Vizija 2030 mijenja zemlju velikom brzinom.

Vizija 2030 je strategija koja spaja različite programe za jačanje društvenih struktura (temeljenih na islamskim vrijednostima i monarhiji), diverzifikaciju ekonomije i poboljšanje upravljačkih struktura.

Izvršenje ove strategije već je u toku a zemlja je odlučna provesti je kako bi imala budućnost iako nafta i dalje ostaje glavni izvor izvor bogatstva u sljedećim desetljećima.

Jedna od glavnih snaga saudijskog kraljevstva koje mu garantuje da može razviti ovu stratešku promjenu je njegov ogroman investicijski kapacitet, zahvaljujući resursima koje akumulira prodajom plina i nafte.

Snažno su se posvetili digitalizaciji. Takođe je pokrenut program privatizacije imovine u državnom vlasništvu kako bi se poboljšale usluge koje se pružaju saudijskom društvu i privukla strana ulaganja.

Razvoj finansijskog sektora još je jedna od privrednih osovina diverzifikacije. Saudijska Arabija želi biti jedno od glavnih finansijskih tržišta na Bliskom istoku. Maksimalni izraz ovog cilja je izgradnja nove finansijske četvrti kralja Abdullaha (KAFD) u glavnom gradu kraljevstva. Mega kompleks nebodera i objekata izgrađenih u posljednjih pet godina – više od pet milijuna kvadratnih metara –  kombinira stanove, urede banaka, finansijskih kompanija i same državne berze.

KAFD je jedno od glavnih sredstava u investicijskom portfelju Državnog fonda bogatstva Saudijske Arabije, još jednog od ekonomskih instrumenata stvorenih za provedbu ciljeva Vizije 2030.

Zapravo, njegovo novo sjedište je najviši neboder u finansijskom kompleksu stvorenom u Rijadu, koji također ima džamiju, prvu izgrađenu u cijeloj zemlji bez ijednog stuba.

Uz finansijski razvoj, saudijske ulažu u industrijalizaciju i logistiku, kroz još jedan nacionalni program, pokrenut 2019. Geostrateški položaj Arabije omogućuje joj da bude most između Dalekog istoka i Evrope. Njihova težnja je biti globalni logistički centar.

Zemlja danas uvozi mnoga dobra u kojima uživa saudijsko stanovništvo. Za to je pokrenut program Saudi Made (proizvedeno u Saudijskoj Arabiji).

Razvoj obnovljivih izvora energije također je dio ovog dijela nacionalne strategije, budući da ima snažan solarni resurs i teritoriju – ima 2,15 miliona kvadratnih kilometara – da postane sila u proizvodnji čiste energije. Strategija ne napušta petrohemijsku industriju. Naprotiv, planira ju je ojačati stvaranjem proizvoda vezanih uz naftu i plin.

U diverzifikaciji saudijske privrede, strategija Vision 2030 također daje relevantnu ulogu razvoju turizma zemlje. Prije 2019. turističke vize u Saudijskoj Arabiji davane su samo iz vjerskih razloga, za poslovne potrebe, za rad u zemlji ili posjetu rođacima.

Sada je, u okviru Vizije 2030, usvojena nacionalna strategija razvoja turizma a viza  se izdaje kako bi se u zemlju moglo stići u turističke svrhe.

Kako bi se nametnula kao turistička destinacija, osnovano je i posebno Ministarstvo, koje je zaduženo za izradu zakonske regulative, te Turistička uprava, koja provodi strategiju promjene zemlje kako bi se mogla suočiti s dolaskom inozemnih posjetitelja.

Glavna turistička tržišta koja se Saudijci nadaju osvojiti su Kina, Indija, susjedne zemlje na Bliskom istoku, Evropa i Sjeverna Amerika.