Rijad je najavio Nayefa al-Sudairija za nerezidentnog ambasadora za palestinske teritorije.

Al-Sudairi je trenutni ambasador u Jordanu, prema objavi na društvenim mrežama iz ambasade u Amanu koju je potvrdio zvaničnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova.

Imenovanje predstavlja "važan korak" koji naglašava želju kralja Salmana i prestolonasljednika Mohameda bin Salmana "da ojačaju odnose sa braćom Države Palestine i daju joj formalni podsticaj u svim oblastima", rekao je Sudairi u video snimku koji je emitovao kanal Al-Ekhbariya koji je povezan sa saudijskom državom.

Dosijeom za palestinske teritorije tradicionalno se bavi ambasada Saudijske Arabije u Amanu.

Saudijska Arabija ne priznaje Izrael i nije se pridružila Abrahamovom sporazumu iz 2020., koji je posredovao SAD, kojim je Izrael uspostavio veze sa dva susjedna kraljevstva, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Ali tokom prošlogodišnje turneje američkog predsjednika Joea Bidena Bliskim istokom, saudijska uprava civilnog zrakoplovstva objavila je da ukida ograničenja preleta za "sve nosače", otvarajući put izraelskim avionima da koriste saudijski zračni prostor.

Kraljevina je tada negirala da je taj potez bio "preteča bilo kakvih daljih koraka" ka normalizaciji.

Rijad je više puta govorio da će se držati decenijama starog stava Arapske lige da neće uspostavljati zvanične veze s Izraelom dok se ne riješi sukob s Palestincima.

Pritisak normalizacije

Ipak, posljednjih mjeseci, Rijad i Washington su vodili razgovore o saudijskim uvjetima za napredak u normalizaciji, uključujući sigurnosne garancije i pomoć u civilnom nuklearnom programu s kapacitetom za obogaćivanje uranijuma, prema ljudima upućenim na sastanke.

Hesham Alghannam, saudijski analitičar sa Naif arapskog univerziteta za sigurnosne nauke u Rijadu, rekao je za AFP ove sedmice da Saudijska Arabija mora znati da li Izraelci "aktivno rade na ostvarivanju opipljivog napretka u rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba".

Nakon sastanka u subotu na kojem je Sudairi predao kopiju svojih akreditiva, Majdi al-Khaldi, palestinski predsjednički savjetnik za diplomatske poslove, rekao je da "pozdravlja" imenovanje, izvijestila je zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

To će "doprinijeti jačanju snažnih i čvrstih bratskih odnosa koji povezuju dvije zemlje i dva bratska naroda", rekao je Khaldi.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova nije odmah ponudio komentar, pozivajući se AFP-u na nedavne komentare ministra vanjskih poslova Eli Cohena da je "mir između Izraela i Saudijske Arabije pitanje vremena".

Današnji potez "daje uvid u to kakvi bi diplomatski odnosi mogli biti između Saudijske Arabije i Izraela: saudijski ambasador u Palestini sa dosijeom za Izrael", rekao je Aziz Alghashian, saudijski analitičar i stručnjak za saudijsko-izraelske odnose.

"Odmah je signal da se saudijski zahtjevi za izraelskim ustupcima tretiraju ozbiljno."