Javni investicijski fond Saudijske Arabije distancirao se od izvještaja da je dao ponudu "uzmi ili ostavi" vrijednu 2 milijarde dolara za ujedinjenje teniskih ATP i WTA turnira, inzistirajući na tome da nema namjeru ometati sport.

Prema Telegraphu, predsjednik ATP-a, Andrea Gaudenzi, obavijestio je predstavnike devet ATP turnira Masters 1000 u subotu u Kaliforniji o ponudi koja bi spojila mušku i žensku turneju. Rečeno je da ih je Gaudenzi obavijestio da je od PIF-a stigla ponuda koja je bila "vremenski osjetljiva" dajući svim zainteresiranim stranama rok od 90 dana za prihvaćanje.

PIF je odbio komentirati izvještaje, no izvori su zanijekali da postoji rok i naglasili da su nagađanja o bilo kakvim ponudama preuranjena jer se razgovori s raznim tijelima nastavljaju. Saudijski izvori također su odbacili sugestije da PIF pokušava "kupiti tenis", naglašavajući da želi biti dio "postojećeg ekosustava" sporta.

Krajem prošlog mjeseca ATP Tour dogovorio je "višegodišnje strateško partnerstvo" s PIF-om u najnovijem primjeru ulaganja Saudijske Arabije u sport. Kao rezultat toga, ATP ljestvica, plus nagrada za prvog igrača svijeta na kraju godine, bit će nazvana po PIF-u. PIF će također imati brendiranje na terenu na velikim ATP 1000 događajima u Indian Wellsu, Miamiju, Madridu i Pekingu, kao i na ATP finalu u Torinu na kraju sezone.

Ali za razliku od golfa, gdje se LIV Golf Series koju podupire PIF pokazao kao glavni remetilac statusa quo, pristup Saudijske Arabije tenisu, naglašavaju uključeni, mora biti saradnički, rad s postojećim upravnim tijelima kao dio pokušaja povećanja sudjelovanja među općom populacijom u Kraljevstvu. Očekuje se da će Saudijska Arabija biti potvrđena kao novi domaćin finala na kraju sezone i za WTA i za ATP tours.

Izvještaj u Telegraphu navodi da bi predloženi dogovor s PIF-om također uključivao Saudijsku Arabiju kao domaćina Masters 1000 turnira u prvoj sedmici sezone. To bi bilo direktna konkurencija mješovitom natjecanju tenisera i teniserki United Cup koje se trenutno održava u Australiji uoči Australian Opena, a Craig Tiley iz Tennis Australia rekao je da se "snažno protivi" toj ideji.

Četiri grand slam turnira tek trebaju postići dogovor o novom modelu Premium Toura koji bi ujedinio muški i ženski tenis i ponudio jednaku plaću za oba spola, a ATP i WTA tours već neko vrijeme pregovaraju o potencijalnom spajanju.