Na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnom nivou nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Evropskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

- Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su komisije mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, komisije će nastaviti s radom i ako neka od usaglasi zakon, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

- Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Komisije su napravile ozbiljan posao, ali evidentno je da mi nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku - dodao je Čović, dodavši da su ova tri zakona "minimum koji trebamo završiti".

Dodao je kako će nastaviti držati atmosferu koja je pozitivna i u narednim danima nastaviti raditi kako bi, kako se nada, "već u ponedjeljak, utorak, mogli kazati da su nešto dogovorili".

Nermin Nikšić, lider SDP-a je kazao da "niko od njih trojice nije bio presretan kada je trebalo izaći i govoriti da su ostali na pozicijama na kojima jesu, ali da su ostali otvoreni da će pokušati uraditi šta god mogu na bilo kojem od zakona".

- Zakon o sprečavanju sukoba interesa, čini mi se da smo tu najbliži dogovoru. U svakom slučaju ostajemo opredijeljeni da radimo i nađemo kompromise. Mene motiviše i to da i kada se ne složimo, razgovaramo u atmosferi koja ne znači podjele, sukobe i svađe. Sad ćemo probati dalje da to rješavamo - rekao je Nikšić, piše Faktor.

Dodik: Ako ovaj nelegalni krene bilo šta da nameće, mi izlazimo iz procesa i provodimo izbore po svom zakonu

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Mostaru poručio je da "ako ovaj nelegalni (visoki predstavnik Christian Schmidt, op.a.) pokuša da nametne bilo šta RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način.

- I ranije smo rekli da on ne postupa i ne nameće i vjerujem da smo istog opredjeljenja svi zajedno - kazao je Dodik.

Dodik je kazao i da "ono što je zajedničko je da tražimo od Evropskog vijeća tačan datum za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU".

- Bez tog datuma će značiti da ćemo se osjećati prevarenim. To smo dogovorili. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Frontex i ovo oko sprečavanja pranja novca. Vjerujem da u sljedećih sedam do deset dana možemo riješiti još neka pitanja - zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i izborni zakon - kazao je, te dodao da bi odmah poslije toga, nakon marta, trebali dogovoriti i način izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Govoreći o zakonu o sudu, ponovio je da Apelaciono vijeće treba biti u Banjoj Luci te da "nema razloga da se to zaustavi".

- Mi smo stava da Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PSBiH, samo tako se može zavesti više reda u BiH - rekao je Dodik.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dodik je istaknuo kako su se razgovori sveli na nekoliko tema.

- Za Centralnu izbornu komisiju postoji nekoliko razmišljanja kako se treba birati. Postoje razmišljanja o tome da se zadrži na nivou Zastupničkog doma sa zajedničkom komisijom oba doma koji moraju postići konsenzus ako se predlaže Centralna izborna komisija. Drugi je prijedlog da se bira u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da je to mala razlika, ali bi ta priča morala biti definitivno utvrđena – kazao je.

Dodik je kazao i da "RS podržava da se riješi način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na način da prođe trijažu i da se dobije fer odnos".

Što se tiče tehničkih izmjena izbornog zakona, Dodik je kazao da "mnogi ne razumiju o čemu se radi niti kad je riječ o integritetu izbornog procesa".

Dodao je da će radne grupe nastaviti raditi i sve čim se nešto dogovore upućivati prema Vijeću ministara BiH odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Djeluje mi da ćemo završiti zakon o sprečavanju sukoba interesa. Bilo bi dobro kada bi to uspjeli završiti kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se regulišu uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi - zaključio je Dodik.

Predstavnici "Trojke" pokušali pregovarati s Dodikom i ispred zgrade HDZ-a

Sastanak stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine okončan je bez napretka. Dok su Dragan Čović i Nermin Nikšić bili vidno nezadovoljni, Milorad Dodik je bio optimističan. Nakon zvaničnog sastanka i konferencije za novinare, "pregovori" su nastavljeni ispred zgrade HDZ-a između stranaka "Trojke" i Dodika.

Iako novinari nisu čuli o čemu se tačno govorili, dalo se zaključiti da je rasprava bila oštra, a spominjala se riječ konsenzus.

U raspravi su učestvovali Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović. No, pokušaj dogovora očito nije bio uspješan. Dodik je odmahnuo rukom nakon što mu se obratio Denis Zvizdić i otišao. Izrazi lica članova stranaka "Trojke" nisu bili bas optimistični.

Video pogledajte na N1.