Ministri vanjskih poslova Iraka, Jordana, Egipta i zemalja Zalivskog vijeća za saradnju (GCC) okupit će se u saudijskom gradu Džedi na Crvenom moru, izjavio je portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari. GCC uključuje Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein, Oman, Katar i Kuvajt.

- Glavni cilj je razgovarati o situaciji u Siriji. Postoji mnogo razvoja dešavanja u vezi sa situacijom u Siriji i stajališta arapskih država o povratku Sirije u Arapsku ligu - kazao je Al-Ansari u brifingu za lokalne medije.

Saudijska Arabija planira pozvati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na samit Arapske lige kojem bi Rijad trebao biti domaćin 19. maja, rekli su izvori Reutersu.

Katar, koji je ranije naveo kako ne planira normalizirati veze s Damaskom i govorio je protiv nastojanja nekih zemalja da to učine, nije promijenio svoj stav, rekao je Al-Ansari.

- Svaka promjena trenutnog (katarskog) stava o Siriji uglavnom je povezana s arapskim konsenzusom i promjenom na terenu koja ostvaruje težnje sirijskog naroda - rekao je.

Assadovo prisustvo označilo bi najznačajniji razvoj o njegovoj rehabilitaciji u arapskom svijetu od 2011., kada je Sirija suspendovana iz Arapske lige. Assada su bojkotovale brojne zapadne i arapske države zbog njegovog brutalnog slamanja protesta - nasilja koje je dovelo do dugotrajnog građanskog rata.

Povratak Sirije u 22-člano tijelo bio bi uglavnom simboličan, ali odražava promjenu u regionalnom pristupu sirijskom sukobu. Stotine hiljada ljudi poginulo je u ratu koji je uvukao brojne strane sile i razbio je zemlju.