Iz OHR-a su na društvenoj mreži X objavili da su se sastali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

"Konstruktivna razmjena sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem o političkim dešavanjima u BiH i neophodnom zakonodavstvu koje se odnosi na prioritete EU, s naglaskom na izborni integritet, vladavinu prava i omogućavanje BiH da službeno pokrene pregovore o članstvu sa EU ovog proljeća", naveli su iz OHR-a. 

Iskustvo nas, međutim, govori da su Christian Schmidt i Dragan Čović do sada su radili protiv evropskih i uopće demokratskih principa u Bosni i Hercegovini.

Nametnute izmjene izbornog zakona, čemu je Schmidt pribjegao u noći izbora, a zatim suspendiranje ustava BiH na 24 sata, išle su u prilog slabljenju Bosne i Hercegovine, demokratskih standarda kakvi vladaju u Evropi i direktno su usmjereni protiv volje najbrojnijeg naroda u BiH – Bošnjaka.

Schmidt i Čović sada zajedno pripremaju izmjene Izbornog zakona BiH. Šta god njih dvojica dogovore to će Trojka samo potvrditi. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne možemo se nadati ničemu dobrom za državu. Radit će na slabljenju njenog suvereniteta, pod izgovorom da će se zahvaljujući tome u martu 2024. otvoriti pregovori sa EU.