Biti fino gradsko čeljade u današnjem Sarajevu, po vlastitoj definiciji, kako je poznato, odavno je definirano pod specifičnom društveno-pozerskom kraticom – FGR iliti “fina gradska raja”. Taj, uvjetno rečeno, pokret, nezvanično i neformalno, istodobno je i pojedinačno i kolektivno stanje svijesti. Dosta toga spada u ovu kategoriju i definiciju, razne karakterne osobine i društvene pojave, te sve to iziskuje zasebno tematsko izučavanje, skoro na fenomenološkom nivou. No, za ovu priliku i za određene aktuelnosti u Sarajevu odvojit ćemo samo jedan primjer povodljivosti, političke selektivnosti, neiskrenosti i društvene dvoličnosti FGR-a, sve pobrojano u jednom.

Naime, nedavne ulične demonstracije roditelja preminule djevojčice Džene Gadžun u centru Sarajeva pokazale su moralnu slabost FGR-a, ljigavštinu njihove nadmenosti kojom sakrivaju svoju iskompleksiranost na relativno uspješan način.

Uobraženost i vještački osjećaj za pravdu sarajevski FGR-ovci ispoljavaju selektivno jer ih se ne tiče svačija tragedija niti svaka nepravda na jednak način. Zato su se u velikom broju okupljali na trgovima i ulicama gdje se tražila pravda za ubijenog Dženana Memića, što se postepeno pretvaralo u političku i partijsku kampanju da bi cijela tragedija na kraju bila zloupotrijebljena, i pravno i politički.

ZAŠTITA PARTIJSKOG KOLEGE?

Jasno je danas da su mnoge Sarajlije izlazile na te demonstracije s uzdignutom i stisnutom pesnicom pred kamerama, ne zbog suosjećanja s rodbinom ubijenog Memića nego zato što su u cijeloj aferi ciljali na neka imena domaćeg političkog miljea koja im se ne sviđaju, iz ovih ili onih razloga. Da su zaista solidarni s roditeljima čija su djeca stradala od sistemske nepravde, onda bi u jednakom ili većem broju izašli na sarajevske ulice da podrže roditelje male Džene Gadžun, djevojčice koja je prije oko godinu dana stradala upadljivim nemarom nekoliko medicinara, ali je partijska pozadina izgleda ono što cijeli slučaj diže na veći nivo.

Potrefilo se da je među najodgovornijima za stradanje male Džene istaknuti član Naše stranke, odakle najvjerovatnije i počinje nelagoda FGR okupljača na demonstracijama. U slučaju Dženana Memića i Davida Dragičevića, velika i sveobuhvatna medijska kampanja usmjeravala je FGR ka demonstracijama, ali ne i u slučaju djevojčice Džene. Nakon što je po internetu jedno vrijeme kružila osobna poruka upućena Sabini Ćudić, jurišnici Naše stranke, u kojoj Dženina majka Amila moli Sabinu za istragu pošto se radi o Ćudićkinom stranačkom kolegi, opet je izostala šira reakcija sarajevske FGR publike, kao i okupljanje. Tako, na nedavnom skupu povodom godišnjice od ubistva male Džene, i godišnjice izostanka istrage za ubistvo, usput je još izostala i šira podrška Sarajlija, a okupilo se svega nekoliko ljudi pored Dženinih roditelja.

Njeni roditelji tada su pozvali kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića, inače pripadnika kontroverznog SDP-a, da se obrati i njima i prisutnim medijima, ali je Vranić navodno očekivao da roditelji dođu kod njega u službeni ured na sastanak, odnosno da oni njemu “dođu na noge”, narodski rečeno. Sve ovo nije neobično, ni od Vranića ni od umišljenih pripadnika NS-a, od Sabine Ćudić pa nadalje. Od javnih osoba njihovog profila očekuje se ovakvo ponašanje. Ovdje je glavna uloga domaća publika, takozvano ordinarno građanstvo, već spomenuti sarajevski FGR.

SARAJEVSKI KOMFORMISTI

Možda su FGR okupljači umorni od nedavnog prisustva koncertu srbijanskog narkomana Ace Lukasa u Zetri, gdje se, neki izvori kažu, skupilo oko deset hiljada, drugi izvori tvrde i dvadeset hiljada lokalnih omladinaca. Ulazak na Lukasov nastup se naravno naplaćivao, a više hiljada je bilo spremno baciti novac za ovo, što sve skupa samo još više potvrđuje koja se vrsta mraka nadvila nad današnjim Sarajevom. Da je samo pola od tog zbira okupljenih, ili od one mase koja se okupila na protestima za oca Dženana Memića i oca Davida Dragičevića, ili one rulje koja je izašla na blokadu grada u korist homoseksualne povorke, otišla da podrži roditelje ubijene djevojčice Džene Gadžun, možda bi se još moglo i govoriti kako je sarajevski FGR šarolik, kako nisu svi moralno propali ili prolupali, nisu svi dvolični i društveno selektivni, nisu svi iskompleksirani šminkeri niti napadni pozeri, možda..

Neka te današnje Sarajevo tamo gdje jesi, a nisi ni za to gdje jesi.