Sunce, turistička ponuda i relativno niske cijene, samo su jedan od razlog što je glavni grad Bosne i Hercegovine danas bio ispunjen stranim, ali i domaćim turistima. 

Šetajući Baščaršijom, mogle su se primijetiti velike grupe turista iz evropskih i arapskih zemlja, koji pohode neke od mnogobrojnih historijskih znamenitosti Sarajeva. 

Činjenica je da u ljetnim mjesecima Sarajevo bilježi rekordan priliv stranih turista, ali izgleda da ta praksa počinje biti primjenjiva i na jesenji period kada turizam tradicionalno staginira u većini evropskih zemalja.

Prema informacijama iz sarajevskih turističkih organizacija, oktobar je do sada bio izuzetno uspješan u kontekstu realiziranja turističkih aranžamana, te se nadaju da će i ostatak ovog mjeseca biti takav. 

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine redovno ažurira statističke podatke relevantne za turizam u Bosni i Hercegovini, a iz istih se može zaključiti da su ljetni mjeseci bili skoro u rangu 2019. godine, koja je okarakterisana kao jedna od najboljih turističkih sezona nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.