Velika studija o klimatskim promjenama otkrila je da bi temperature do 2050. godine u Londonu mogle nalikovati onakvim kakve danas imamo u Barceloni. Iako bi stanovnicima Londona ovo moglo zvučati kao san, promjena bi se mogla pretvoriti u noćnu moru jer bi bila praćena i periodima teške suše kao i jačim pljuskovima u vlažnim mjesecima, potencijalno mijenjajući mnoge aspekte života u gradu.

Istraživanje se fokusiralo na 520 gradova, a objavljeno je u časopisu Plos One. Najviše zabrinjava otkriće da će stanovnici otprilike petine svih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, iskusiti klimatske uslove kakve do sada nisu viđene ni u jednom većem gradu.

Do 2050. godine predviđa se da će Madrid imati temperaturu kao danas Teheran, da će vrijeme u Helsinkiju sličiti današnjem budimpeštanskom, da će se ljudi u Seattleu osjećati kao da su u Rimu, a da će klima New Yorka više ličiti na klimu u Virginia Beachu, gdje je, naprimjer, pet puta manje snježnih padavina nego u New Yorku.

Povećanje prosječnih ljetnih temperatura bio je samo jedan od faktora koji su istraživači razmotrili prilikom poređenja gradova. Najveće povećanje prosječne ljetne temperature među velikim gradovima predviđa se u Beču, s ljetnim temperaturama za 7,6°C višim do 2050. godine i klimom koja nalikuje onoj u Skoplju. Očekuje se da će najtopliji mjeseci u Berlinu i Parizu biti topliji u prosjeku za više od 6°C nego sada, a klima će se ondje pretvoriti u onakvu kakvu danas susrećemo u Canberri, odnosno Istanbulu.

Istraživači s Odsjeka za nauku o sistemima okoliša u Zürichu izračunali su da će potpuno novi uvjeti, kakvu nisu zabilježeni ni u jednom gradu do sada, biti slučaj za 22 posto od 500 velikih svjetskih gradova, a svi gradovi obuhvaćeni istraživnajem doživjet će velike promjene. Za mnoge gradove u jugoistočnoj Aziji, brutalna vrućina u kombinaciji s manje kiše biće nova norma, dok bi i mnogi drugi gradovi također mogli naići na nove uslove zbog znatno povećane količine kiše. 

Istraživanjem su obuhvaćena i dva bosanskohercegovačka grada – Sarajevo i Banja Luka. Za Sarajevo se predviđa rast najviše prosječne godišnje ljetne temperature sa 24,5 stepeni, na 31,3, odnosno za 6,8 stepeni. Usporedba je pokazala da bi klima u Sarajevu mogla nalikovati današnjoj klimi u američkim gradovima Dallasu ili Louisvilleu, odnosno u Tirani.

Za Banju Luku predviđa se rast od 7,4 stepena, s maksimalnih prosječnih 25,2 na 32,6 stepeni Celzijusa. Time bi klima u Banjoj Luci najviše nalikovala onoj kakvu danas imamo u južnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država – Dallasu, Louisvilleu i Charlottei.

Ostvare li se ova predviđanja, oba grada, i Sarajevo i Banja Luka, postali bi nešto topliji od današnjeg Mostara u kojem je zabilježena najveća mjesečna prosječna temperatura od 31 stepen Celzijusa.

(Izvor: Statista)