Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas na Ilidži, gdje će obaviti pripreme za duel polufinala baraža za EURO 2024 protiv Ukrajine, javlja Anadolu.

Savo Milošević, selektor bh. fudbalera, za početak je istakao da ga raduje situacija sa zdravljem igrača, jer osim Adriana Leona Barišića, koji se ranije povrijedio, svi sa spiska će se odazvati pozivu. Manjih problema s povredama imaju Nemanja Bilbija i Kenan Pirić, ali bi oni trebali biti spremni do 21. marta i susreta s Ukrajincima.

"Sve je zaista fenomenalno. Strah koji smo imali prethodnih mesec-dva oko povreda, sada kada sve saberemo, moramo biti zadovoljni. Jedino je Nemanja Bilbija došao s manjom povredom, ali i to vjerujemo da ćemo sanirati. Kenan Pirić ima udarac i to pretpostavljam da će biti OK. Što se povreda tiče, osim one već koju znate za Barišića, svi ostali su dobro, to je najbitnija stvar. I to je u ovom momentu najveći razlog za raspoloženje", rekao je Milošević.

Istakao je da iako do utakmice s Ukrajinom ima svega tri dana za pripreme, smatra da će to biti dovoljno vremena.

"Vidim našu šansu u taktičkoj disciplini i u prekidima. Mislim da smo tu u prednosti. Neću spominjati domaći teren, jer mi to stalno zamjeraju, ali je i to na neki način naša prednost", kazao je selektor bh. tima i dodao:

"Imam kristalno jasan plan šta treba da radimo. Čak evo stalno mi selektori kukamo na nedostatak vremena, ali za ovo što smo spremili ne treba nam više. Vrlo jasno koncizno, tri stvari defanzivno, tri stvari ofanzivno, prekidi. Jasno, treba nam taktička disciplina u ostatku onoga što će biti igra, jer ne možemo sve predvidjeti, ali vrlo jasno, koncizno znamo šta je to što hoćemo i na koji način."

Upitan da li će u jednom trenutku tokom priprema mladim igračima pokušati objasniti da je pred njima jedna od najvažnijih utakmica karijere Milošević je rekao:

"Potrudiću se. Mislim da je ovo najbitnija utakmica i za Edina Džeku, koji ima 37 godina. Odlazak na veliko takmičenje je nešto što je samo po sebi velika stvar. Ni Edin nije bio, ni Pjana (Miralem Pjanić, op.a.) nije bio, ovi naši najveći igrači koji su takve karijere imali pa nikada nisu bili na Evropskom prvenstvu. Dakle, za svakog igrača koji je tu ovo je utakmica koja se dešava jednom u životu. Tako da bi motiv trebao da bude kod svakog od njih na najvišem mogućem nivou. Da se razumijemo, sto posto sam siguran iz razgovora s njima, a i dobar dio njih je već stigao u hotel, znam da dolaze s ogromnom željom. To zaista ovog puta neće biti problem. Važnost i težina utakmice da, o njoj ćemo pričati. Ona neće biti laka sigurno, i zbog pritiska psihološkog i protivnika koji je kvalitetan, ali sve je to moguće prevazići uz jednu ogromnu želju, volju i požrtvovanje."

Milošević je na kraju naglasio da ne vjeruje da su Ukrajinci potcijenili bh. reprezentaciju te da se na taj način ni ne bavi bilo kojim protivnikom.

Renato Gojković, defanzivac ruskog Orenburga, svjestan je težine posla koji je pred njim i saigračima, jer je Ukrajina izuzetno jaka ekipa, posebno ofanzivno.

"Ne bojimo se ničega. Najbitnije je da budemo pravi. Naša izvedba, naša kvaliteta, koncentracija, srcem da odigramo za državni grb i da budemo pravi. To će odlučiti utakmicu. Mislim da smo jednake kvalitete, ali ta motivacija, taj domaćin teren mislim da može da odluči utakmicu", kazao je Gojković i nastavio:

"Imaju dosta kvalitetnih igrača koji igraju u najboljim evropskim klubovima. Mislim da ova utakmica se dobija ekipno, teško može individualno da se dobije. Ako mi ekipno u odbrani budemo pravi, ako budemo na najvišem mogućem nivou, mislim da možemo odoliti njihovim napadima i da zatvorimo naše prilaze golu."

Utakmica polufinala baraža između Bosne i Hercegovine i Ukrajine igraće se 21. marta na stadionu "Bilino polje" u Zenici.

U slučaju da Bosna i Hercegovina eliminiše Ukrajinu u finalu baraža će igrati protiv Islanda ili Izraela i to 26. marta na stadionu "Grbavica" u Sarajevu. U suprotnom, bh. tim će u istom terminu na "Grbavici" odigrati prijateljski susret s poraženim iz ogleda Islanđana i Izraelaca.

Na Miloševićevom spisku su: golmani: Ibrahim Šehić (Al-Khaleeji, Saudijska Arabija), Nikola Vasilj (St. Pauli, Njemačka), Kenan Pirić (AEK Larnaca, Kipar); odbrana: Amar Dedić (Salzburg, Austrija), Jusuf Gazibegović (Sturm, Austrija), Eldar Ćivić (Ferencvaros, Mađarska), Sead Kolašinac (Atalanta, Italija), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United, Engleska), Adnan Kovačević (Rakow, Poljska), Denis Hadžikadunić (Hamburger SV, Njemačka), Renato Gojković (Orenburg, Rusija), Nihad Mujakić (Ankaragucu, Turkiye); vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce, Turkiye), Gojko Cimirot (Al-Fahya, Saudijska Arabija), Ivan Bašić (Orenburg, Rusija), Benjamin Tahirović (Ajax, Holandija), Miralem Pjnić (Sharjah, UAE), Denis Huseinbašić (Koeln, Njemačka), Haris Hajradinović (Kasimpasa, Turkiye), Amar Rahmanović (Krilya Sovetov, Rusija); napad: Edin Džeko (Fenerbahce, Turkiye), Ermedin Demirović (Augsburg, Njemačka), Haris Tabaković (Hertha, Njemačka), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva, Rusija), Smail Prevljak (Hertha, Njemačka) i Dal Varešanović (Rizespor, Turkiye).