Očekuje se da će Bidenova administracija već u četvrtak uvesti nove sankcije za dvije ilegalne ispostave na okupiranoj Zapadnoj obali koje su korištene kao baza za napade ekstremističkih izraelskih doseljenika na palestinske civile, rekla su tri američka dužnosnika za Axios.

To bi bio prvi put da se američke sankcije uvode protiv cijelih ispostava, a ne samo protiv pojedinaca.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Bidenova administracija pojačava pritisak na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog niza pitanja, uključujući nasilje doseljenika nad Palestincima i rat u Gazi.

Bilo je gotovo 500 napada izraelskih doseljenika na Palestince između 7. oktobra i 31. januara ove godine, prema humanitarnom uredu UN-a (OCHA).

Drugi krug sankcija Bidenove administracije za suzbijanje nasilja doseljenika također će uključivati ​​sankcije protiv trojice izraelskih doseljenika, rekli su američki dužnosnici.

Američki dužnosnik rekao je da sankcije protiv dviju ispostava imaju za cilj poslati poruku da SAD cilja ne samo na pojedince, već i na subjekte koji su uključeni u davanje logističke i finansijske potpore napadima na palestinske civile.

Sankcije bi zamrznule imovinu koju bi trojica doseljenika i dvije ispostave mogli imati u SAD-u, zabranile bi im dobivanje vize za ulazak u SAD i blokirale bi im korištenje finansijskog sustava SAD-a.

State Department nije odmah odgovorio na pitanja o novim sankcijama.

Dana 1. februara, predsjednik Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom se SAD-u dopušta nametanje novih sankcija izraelskim doseljenicima - i potencijalno izraelskim političarima i vladinim dužnosnicima - koji su umiješani u nasilne napade na Palestince na Zapadnoj obali.

Izvršna uredba bez presedana bila je najznačajniji korak koji je bilo koja američka administracija poduzela kao odgovor na nasilje.

Prvi krug sankcija prema novom izvršnom nalogu uključio je četiri izraelska doseljenika za koje je SAD rekao da su bili izravno uključeni u napade na Palestince na Zapadnoj obali i sustavne radnje koje su dovele do prisilnog raseljavanja palestinskih zajednica. Od tada su UK, Francuska i Kanada najavile slične sankcije.

Početni odgovor izraelske vlade i pokreta doseljenika na Bidenovu izvršnu naredbu bio je vrlo blag jer su to vidjeli kao uglavnom simboličan potez.

Ali u roku od nekoliko dana tri su izraelske banke objavile da suspendiraju bankovne račune doseljenika kako bi se pridržavale novih sankcija.

Izraelski ultranacionalistički ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao je izraelske banke da ne provode nove američke sankcije i zatražio od Ministarstva finansija da pronađe načine kako ih zaobići.

Pod pritiskom doseljeničkog lobija, Netanyahu je prosvjedovao protiv tog poteza u telefonskom razgovoru s Bidenom u februaru, sugerirajući da je premijer zabrinut da bi naredba mogla imati neviđene implikacije na cijeli poduhvat naseljavanja na Zapadnoj obali.

Biden je odbacio Netanyahuovu pritužbu i rekao izraelskom premijeru da će SAD nastaviti sankcionirati nasilne ekstremističke naseljenike, rekao je visoki američki dužnosnik.