Već nekoliko dana traje humanitarna akcija “Sandžak za Bosnu”, inicirana teškom pandemijskom situacijom u Bosni i Hercegovini, velikim brojem oboljelih i umrlih. U ovoj akcij učestvuju humanitarci, javne ličnosti, sportisti i ostali i istaknuti pojedinci iz svih oblasti života Novog Pazara i Sandžaka.

“Virus Covid-19 hara Bosnom i Hercegovinom i svakodnevno odnosi više desetina života. S pažnjom pratimo situaciju u našoj bratskoj, sestrinskoj Bosni i Hercegovini, u našem bratskom i prijateljskom Sarajevu. Ljekari iz BIH daju svoj maksimum, nadljudski se bore kako bi spasili živote ljudi. Vrijeme je da sve razlike ostavimo po strani i nastupimo jedinstveno, vrijeme je da pomognemo našim sestrama i našoj braći. Sjetite se, oni su nama pomogli ljetos, prošle godine, kada su došli i liječili naše sugrađane”, navodi se u pozivu upućenom svim ljudima u Novom Pazaru i cijelom sandžaku.

„Akciju Sandžak za Bosnu pokrenula sam samoinicijativno, vidjevši da je zaista i kod vas loše stanje. Nažalost, zdravstveni sistemi su došli do ivice propasti i mi kao narod moramo jedni druge pomagati“, kaže za Stav Selma Hasić Manić, organizatorka akcije, nastavljajući: “Ne zaboravimo da je u junu i julu prošle godine Novi Pazar bio regionalno žarište korona virusa, i da su nam tada Bosanci i Hercegovci prvi pritekli u pomoć. Udruženja kao sto su DOBRO.BA i Udruženje invalidnih osoba donijeli su značajna sredstva, putovali 11 sati da bi nam dostavili dezinfekciona i medicinska sredstva. To se ne zaboravlja, pogotovo narod Sandžaka nikada to neće zaboraviti. Za dva dana sakupili smo 3400 eura i poslali za medicinska sredstva koja će ići u bolnici u Goraždu.“

U pozivima na društvenim mrežama organizatori akcije naglašavaju da je “Sandžak za Bosnu”, jedinstvena prilika da se na neki način oduže svojoj braći u susjednoj državi.

“Sarajlije su nam prošle godine, kada je naš kraj bio suočen sa stravičnim posljedicama pandemije Kovid 19, ekspresno pritekle u pomoć. Pokažimo sada, podrškom koju pružamo srcem, da nismo zaboravili dobra djela naše braće, pruženu ruku i odvažnost bosanskohergovačkih ljekara. Rizikovali su svoje živote, ostavili porodice, zdravlje i vrijeme stavili na raspolaganje Novopazarcima, našoj bolnici koja je regionalni zdravstveni centar. Budimo, kao jedan, odlučni i dosljedni težnji da na djelu pokažemo humanost, velikodušnost i požrtvovanje”, poručili su organizatori.

Ukazuju da je podrška u ovom momentu neprocjenjivo važna i naglašavaju da je Sandžak regija velikog srca i duše čija širina se ogleda u djelima ljudi koji ovdje žive. “Nastavimo tradiciju dobročinstva, pridružimo se fantastičnoj akciji “Sandžak za Bosnu” i neka naša dobra djela ponovo govore umjesto nas! Braćo i sestre iz BiH, dijelimo vašu muku, dijelimo bol, ali smo spremni da vam pomognemo.Pozivamo sve koji žele i koji mogu da pomognu, da se priključe akciji na bilo koji način, da nam se pridruže.“

U vrijeme trajanja akcije pomoć narodu Bosne i Hercegovine ponudila je i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić.

„Bošnjaci Sandžaka osjećaju naročitu zahvalnost prema Bosni i Hercegovini zbog velikodušne pomoći upućene iz Vaše države tokom ljeta prošle godine, za vrijeme udarnog talasa virusa u Sandžaku. Dijelimo Vašu tugu zbog velikog broja umrlih u BiH tokom posljednjih mjeseci i ovim putem izražavamo najdublje saosjećanje sa porodicama preminulih", stoji u pismu upućenom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefiku Džaferoviću.

"Pojedinci i humanitarne organizacije iz Sandžaka su već pokrenuli nekoliko humanitarnih akcija putem kojih se prikuplja pomoć za zdravstvo BiH. Bošnjaci i svi ostali građani Sandžaka pokušavaju da kroz svoje skromne doprinose pomognu svojim sunarodnicima i svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine. Sandžak neće zaboraviti podršku i pomoć pruženu iz Bosne i Hercegovine tokom najtežih trenutaka za naš narod. Poštovani gospodine Džaferović, Bošnjačko nacionalno vijeće u svojstvu krovne institucije Bošnjaka Vam stoji na raspolaganju ukoliko smatrate da Vam možemo pomoći tokom ovih izazovnih trenutaka za zdravstveni sistem Vaše zemlje i za sve građane Bosne i Hercegovine. Budite slobodni da nas kontaktirate sa prijedlozima za organizaciju pomoći iz Sandžaka", zaključuje se u pismu.

„Ova akcija nije samo poruka finansijske pomoći, ova akcija je poruka bratstva i jedinstva koje se treba njegovati“, zaključuje Selma Hasić Manić, organizatorka akcije „Sandžak za Bosnu“. „Granice ne treba da nas dijele, već da nas spajaju, a narod Sandzaka je sigurno takav da će za svog brata i na kraj svijeta doći da mu pomogne. Za mene ova akcija nosi duboke emocije i voljela bih da uvijek budemo tu jedni za druge, i u dobru i u zlu.“