Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je 19. maja odluku da se poticajem od 5.000 maraka za kupce hibridnih automobila i 10.000 maraka za kupce potpuno električnih automobila stimulira kupovina ovih vrsta vozila. U tu svrhu izdvojeno je ukupno milion konvertibilnih maraka. Novac će biti dodijeljen pojedincima koja budu konkurirala na javni poziv a njihov automobil prvu registraciju bude imao između 1. januara i 12. decembra 2022. godine.

Poticaj će dobiti kupci električnih automobila s emisijom CO2 od 0 g/km, hibridnih električnih “plug-in” vozila s emisijom CO2 manjom od 50 g/km i hibridnih vozila “full hybrid” s emisjim CO2 od najviše 130 g/km.

Javni poziv, kojim će se prikupiti zahtjevi za odabir korisnika sredstava, raspisalo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Za nešto više od dva mjeseca, do 31. augusta 2022. godine, s formalno ispunjenim uvjetima registrirane su 33 osobe, čija su imena objavljena na web-stranici Ministarstva.

Među automobilima čiji bio vlasnici trebali uskoro dobiti novčani poticaj samo su dva potpuno električna automobila, četiri su “plug-in” i 27 ih je u kategoriji “full hybrid”. Budu li svima koji se trenutno nalaze na “Listi potencijalnih korisnika” dodijeljena tražena sredstva, bit će riječ o sumi od  165.000 maraka, što ukazuje da odziv na javno poziv i nije velik kako su to neki očekivali.