Brutalnost pripadnika policije entiteta Republika srpska prema maloljetniku u Osmacima Ajdinu Jusiću, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, dokaz je ostrašćenosti i brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci, stava je  zastupnik u Narodnoj skupštini Rs-a Ramiz Salkić.

Kako je istakao u svojoj objavi na Facebooku, ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

“Samo u ovoj godini svjedočili smo nizu napada i upućenih prijetnji prema Bošnjacima bez adekvatne reakcije policije. S druge strane svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije prema Bošnjacima. Sve ovo je posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije Rs koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni, pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima”, naglasio je on.

Kako dodaje, nacionalna struktura zaposlenih u Ministarstva unutrašnjih poslova Rs-a nikada nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava. Kaže da na implementaciji ovog člana nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nije činio OHR i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve dok pripadnici takve policije pjevaju pjesme 'za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće', dok od 7.000 policajaca u MUP-u Rs imamo 330 Bošnjaka teško da možemo očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake od strane ovakve entitetske policije. Obaveza je državnih bezbjedonosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u osiguravanje sigurnog okruženja za Bošnjake u ovom entitetu nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, zadnjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima”, zaključio je Ramiz Salkić uz napomenu da je očito policija instrument u rukama vlasti u ovom entitetu za dalji pritisak na Bošnjake, što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti po ličnu i kolektivnu bezbjednost Bošnjaka u ovom entitetu.