Bijela kuća priprema plan za ekonomsku obnovu Gaze po okončanju izraelske ofenzive koja uključuje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Ovaj plan, kojeg se već izrađuje u Washingtonu, ima podršku mnogih republikanskih i demokratskih političara ali nailazi na veliko protivljenje ljevičarskih zastupnika i senatora u Kapitolu koji pripremaju zahtjev za ostavku zvaničnika Bijele kuće odgovornog za bliskoistočnu politiku.

Taj je zvaničnik Brett McGurk, koji je prije napada sedmog oktobra radio na planu uzajamnog priznanja Izraela i Saudijske Arabije i koji je upravo stigao u Katar kako bi pregovarao o izraelskim taocima i mogućem rješenju sukoba. Njegov plan uključuje putovanje Joea Bidena na Bliski Istok radi normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i sudjelovanje Saudije u stvaranju i održavanju palestinske države koja će se odvojiti od utjecaja Irana, saveznika Hamasa.

Mediji koji su otkrili postojanje plana u Washingtonu, poput Huffington Posta, izvještavaju da plan nosi naziv "Pakt Jerusalem-Džeda".

Normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom cilj je Bijele kuće otkako je Donald Trump 2020. godine uspio uspostaviti veze između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Sudana. Biden je zadržao taj cilj nakon što je preuzeo vlast 2021. godine, a njegovo postizanje povjerio je veteranu McGurku.

Istog mjeseca američki državni sekretar Anthony Blinken objavio je da su se četiri arapske zemlje i Turska dogovorile da će započeti planiranje obnove i upravljanja Gazom nakon završetka izraelskog rata s Hamasom. Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska razmatraju učestvovanje i doprinos postkonfliktnim inicijativama na palestinskoj teritoriji nakon tri mjeseca izraelskih bombardovanja. Te su zemlje, koje su se ranije opirale pozivima SAD-a da započnu poslijeratnu obnovu, insistirale na tome da prvo mora doći do prekida vatre i značajnog smanjenja broja civilnih žrtava.

Blinken je posjetio to područje početkom godine tražeći konsenzus s misijom da postigne brzo rješenje. Izrael odbija poštovati prekid vatre i pojačao je svoje napade u južnom dijelu Gaze. Više od 24.000 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze.

Ali u te napore nije uključen samo tim iz Bijele kuće. Posljednjih sedmica američki zakonodavci posjetili su Saudijsku Arabiju tražeći normalizaciju odnosa s Izraelom kako bi oslabili utjecaj Iranana njegove satelite, ne samo u Gazi, već i u Libannu ili Iraku.

Početkom godine Izrael i Saudijsku Arabiju posjetio je utjecajni republikanski senator Lindsie Graham, dugogodišnji Trumpov saveznik. Ovo je njegova treća posjeta tom području u godinu dana. Graham nastoji stvoriti okvir za okončanje rata između Izraela i Hamasa, stabilizirati Bliski Istok i utrti put za neki ograničeni oblik Palestinske samouprave u Pojasu Gaze. Graham ima za cilj stvoriti okvir za okončanje rata između Izraela i Hamasa, stabilizirati Bliski Istok i utrti put nekom ograničenom obliku Palestinske samouprave u Pojasu Gaze.

Klauzula, koja se odnosi na skrbništvo Saudijske Arabije i ograničenu palestinsku autonomiju, izazvala je bijes grupe ljevičarskih zastupnika i senatora koji pripremaju pismo u kojem osuđuju Bidenovu politiku, za koju smatraju da je previše pasivna i kruta da bi zahtijevala trenutni prekid vatre.

Osim toga, dogovor će uključivati sporazum o uzajamnoj sigurnosti koji će biti potpisan između SAD-a i Saudijske Arabije, što će dodatno ojačati već bliske veze između Washingtona i Rijada i olakšati prodaju oružja, kao i odvraćanje Irana kao regionalne sile.

Tvrdi se da su, suočeni s tim akcijama, iranski sateliti, poput jemenskih Husa, pokušali poremetiti svjetske trgovačke putove napadajući teretne brodove u Crvenom moru, što je zauzvrat dovelo do formiranja vojne odbrambene koalicije predvođene SAD-om i Britanijom.

Učestvovanje Republikanaca ključno je u ovom složenom planu za mir s obzirom na to da je potrebna velika većina u Senatu - 67 glasova od 100 - da bi SAD sklopile novi sporazum o uzajamnoj sigurnosti sa Saudijskom Arabijom. S Bidenom u Bijeloj kući, većina demokrata i gotovo svi republikanci mogli bi se ujediniti i postići taj cilj, što bi značilo završetak politike koju je Trump započeo 2020.

Za Bidenove kritičare, od kojih su gotovo svi ljevičari u Kapitolu, Trumpov plan za normalizaciju odnosa Izraela s arapskim zemljama uz potpuno zanemarivanje Palestinaca je ono što je potaklo Hamas da se naoruža i napadne Izrael sedmog oktobra.