Ministarstvo odbrane SAD-a najavilo je 400 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći Ukrajini, koja uključuje rakete protuzračne odbrane, oklopna vozila i male dronove, dok traje ukrajinska protuofanziva protiv Rusije.

Paket se finansira korištenjem Presidential Drawdown Authority ili PDA, koji ovlašćuje predsjednika za brzi prijenos određenih sredstava iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa u hitnim slučajevima. Oružje za Ukrajinu višak je zaliha u SAD-u.

Ovo je 43. paket sigurnosne pomoći koji su SAD odobrile Ukrajini. Više od 43 milijarde dolara američke vojne pomoći pruženo je od ruske invazije 2022. 

Komentirajući najavu pomoći, državni sekretar Antony Blinken ukazao je na ruske napade na ukrajinske luke i ukrajinsku infrastrukturu otkako se prošle sedmice ona povukla iz Crnomorske inicijative za žitarice.

“Rusija bi mogla okončati ovaj rat u bilo kojem trenutku povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem svojih brutalnih napada na ukrajinske gradove i stanovnike. Dok to ne učini, SAD i naši saveznici i partneri će biti ujedinjeni uz Ukrajinu, koliko god bude potrebno”, rekao je Blinken u izjavi.

Crnomorsku inicijativu o žitaricama u Crnom moru sklopili su Ujedinjeni narodi i Türkiye prije godinu u borbi protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom. Ukrajina i Rusija vodeći su izvoznici žitarica.

Velika Britanija je u utorak saopćila da ima informacije koje pokazuju da bi ruska vojska mogla početi s napadima na civilne brodove u Crnom moru, dok je Evropska unija obećala pomoći Ukrajini u izvozu gotovo svih poljoprivrednih proizvoda željeznicom i cestom.