Američko pravosuđe podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv pripadnika takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna koji je uhapšen u toj zemlji ranije ove godine.

Optužnica protiv Seada Miljkovića (51) potvrđena je šestog decembra, rečeno je iz Ureda državnog pravobranilaštva SAD, prenose tamošnji mediji. Miljković je uhapšen šestog juna nakon što je 24 godine živio u mjestu East Ridge kao Sead Dukić. On se 27. juna izjasnio nevinim za optužbe za prevaru i davanje lažnih podataka po kojima je dobio pasoš SAD. Sada je optužen i za ratni zločin.

Kako stoji u optužnici, Miljković je bio pripadnik policije takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Te autonomaške snage ratnog zločinca Fikreta Abdića bile su odgovorne za čuvanje zatočenika u zatvorima i koncentracionim logorima koje je formirala Abdićeva paradržavica u i okolini Velike Kladuše. U razdoblju od decembra 1994. do augusta 1995. vojnici Armije R BiH koji su bili zarobljeni u borbama protiv Abdićevih autonomaša odvođeni su iz logora na prinudni rad pod nadzorom Miljkovića i drugih pripadnika policijskih snaga.

“Sead Miljković je navodno mučio zatvorenike, a potom je desetljećima kasnije lagao o svom identitetu kako bi dobio američki pasoš”, rekla je v.d. pomoćnice glavnog državnog pravobranioca Nicole M. Argentieri u saopćenju za javnost. "Ni protok vremena ni pokušaji optuženika da se prikrije neće nas spriječiti da kršitelje ljudskih prava privedemo pravdi i osiguramo da počinitelji mučenja ne mogu potražiti utočište u Sjedinjenim Državama."

Kako se tvrdei u optužnici, Miljković i drugi pripadnici policije su tukli zarobljenike metalnom cijevi, kundakom i drškom od lopate. Miljković i drugi pripadnici policijskih snaga također su, prema optužnici, prijetili zatvorenicima smrću, namjerno uskraćivali vodu usred teškog fizičkog rada, tjerali zatvorenike na tučnjavu i jednom zatvoreniku prijetili klanjem nožem.

"Optužbe za mučenje iz nove optužnice ozbiljna su kršenja ljudskih prava koja ne mogu proći nekažnjeno", rekao je američki državni pravobranilac Francis M. Hamilton za istočni okrug Tennesseeja. "Zahvaljujemo našim istražnim partnerima u ovom slučaju na njihovim izvanrednim naporima da prikupe dokaze potrebne za ove optužbe."

Tužitelji su u svom priopćenju za javnost zahvalili brojnim agencijama za provođenje zakona, uključujući Policijsku upravu Chattanooge i Tennesseeja, Ured šerifa okruga Hamilton, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove.

Miljkovića se u tri tačke tereti za mučenje zatvorenika. U junu je optužen po tri tačke optužnice za krivotvorenje podataka neophodnih za izdavanje pasoša jer je, kako se tvrdi u optužnici, lagao o svom imenu i datumu rođenja. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do 20 godina zatvora po svakoj od tačaka optužnice.