Još jedan oficir koji se kalio u Siriji je general kojeg je Vladimir Putin poslao u Ukrajinu da na primjeren način kazni neposlušnu vojsku. Prema snimkama telefonskih poziva koje su objavile ukrajinske tajne službe, Rustam Muradov je nekoliko viših oficira dao skinuti, svezati a potom odvesti autobusom u zatvor.

Obavještajne psolove u Ukrajini sada, umjesto FSB-a, glavnog nasljednika KGB-a, obavlja GRU, vojna obavještajna služba. General Vladimir Aleksejev, zadužen za prethodne operacije protiv Zapada, poput neuspjelog trovanja bivšeg špijuna Škripala u Velikoj Britaniji, poslan je u obračun sa Kijevom.

Muradov se istakao u podršci Assadovim jedinicama u Siriji. “Sirijac” je i novi šef cijele Specijalne vojne operacije (kako Putin naziva agresiju na Ukrajinu) Aleksandar Dvornikov koji je bjesomučno bombardirao tu zemlju, čak I naseljena mjesta puna civila.

Muradov je već vodio ruske trupe, takozvane mirovne snage u Nagorno-Karabahu. Tamo je Muradov uspio pregovarati s Armencima i Azerbejdžanima o razmjeni zarobljenika koja je pozitivno završila 2021. godine. U Siriji je prethodno stekao titulu Heroja Ruske Federacije. Već je radio u Donbasu kao ruski predstavnik u Koordinacijskom centru za kontrolu primirja između separatista i Ukrajinaca nakon 2015.

Vijest o njegovom dolasku u Ukrajinu nisu potvrdili ruski izvori.