Predsjednički izbori u Rusiji narednog marta uključit će glasanje u četiri ukrajinske regije za koje Rusija tvrdi da su njene teritorije od prošle godine, javila je u ponedeljak novinska agencija Interfax pozivajući se na rusku Centralnu izbornu komisiju.

Ukrajina je već saopćila da će svako glasanje u oblastima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona biti ništavno i da će krivično goniti sve posmatrače koji budu poslani da nadziru glasanje.

Sposobnost Moskve da održi izbore u, kako ih naziva, svojim novim teritorijama, politički je bitna za Kremlj. To, međutim, postavlja logističke i sigurnosne izazove jer ruski vojnici samo djelimično kontrolišu četiri regije.

Područja pod kontrolom Moskve stavljena su pod vanredno stanje. Prošle su godine, sedam mjeseci nakon njene invazije na Ukrajinu, Ukrajina i većina zemalja odbacile rusku tvrdnju o pripajanju.

Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je prošlog petka, u govoru ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, da će se ponovo kandidovati za predsjednika na martovskim izborima, gdje se ne suočava sa ozbiljnom konkurencijom, prenosi Reuters.