Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo je u zatvoru, saopštila je zatvorska služba te zemlje. Smrt Navaljnog će se vjerovatno smatrati još jednim političkim ubistvom koje se može pripisati Vladimiru Putinu, piše britanski list The Guardian.

Navaljni, koji je bio jedan od najglasnijih i najupornijih Putinovih kritičara, preminuo je u zatvoru koji se nalazi oko 40 milja sjeverno od Arktičkog kruga gdje je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora pod "posebnim režimom". Na snimku koji se pojavio u januaru, Navaljni je izgledao upadno mršav.

U saopćenju federalne kazneno-popravne službe za regiju u kojoj je bio zatvoren Navalny kaže se da se on "osjećao loše nakon šetnje i da je skoro odmah izgubio svijest". “Sprovedene su sve potrebne mjere reanimacije, ali nije bilo rezultata”, navodi se u saopštenju. “Liječnici su konstatovali smrt osuđenog.”

Kremlj je saopštio da je Putin obaviješten o njegovoj smrti, ali da nema više informacija. Navaljni je izgledao zdravo kada se u četvrtak pojavio na video snimku iz sudnice. Govoreći iz zatvora, Navaljni se tada požalio na česte novčane kazne koje je primao dok je bio u kaznenoj ćeliji te zamolio suca da mu pošalje nešto novca "jer meni moj ponestaje zahvaljujući vašim odlukama".

Uzrok smrti još nije utvrđen, saopšteno je iz Kazneno-popravne službe. Navaljni je prošle godine bio na liječenju u bolnici nakon što se žalio na pothranjenost i druge bolesti zbog lošeg postupanja u zatvoru.

Advokat Navaljnog nije odmah potvrdio izveštaje o njegovoj smrti, rekavši za novine Novaja gazeta da je Navaljnijeva porodica tražila od njega da ne komentariše te izveštaje. „Aleksej je u sredu imao advokata kod sebe“, rekao je za Novu gazetu Leonid Solovjev, njegov advokat. “Tada je sve bilo normalno.” Bliski saradnici također nisu potvrdili izveštaje o smrti Navaljnog.

Ukoliko dođe do potvrde iza Navaljnog ostaju njegova supruga Julija i njihovo dvoje djece. Njegov pravni tim je 14. februara objavio objavu na Instagramu posvećenu njegovoj supruzi, u kojoj je Navaljni napisao: “Osjećam da si mi blizu svake sekunde i volim te sve više i više.”

Početkom decembra Navaljni je nestao iz zatvora u regiji Vladimir, gdje je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru, koje je nazvao političkom odmazdom zbog vođenja antikremljanske opozicije 2010-ih. Nije očekivao da će biti pušten za vrijeme Putinovog života.

Bivši nacionalistički političar, Navaljni je pomogao u podsticanju protesta u Rusiji 2011-12 tako što je vodio kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi, optužujući ljude bliske Putinu i dijeleći otkrića u video-snimcima koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Vrhunac u njegovoj političkoj karijeri dosio se 2013. godine, kada je osvojio 27% glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, izborima za koje je malo tko vjerovao da su bili slobodni ili pošteni. Navaljni je godinama bio trn u oku Kremlja, razotkrivajući palatu izgrađenu na Crnom moru za Putinove lične potrebe, vile i jahte koje je koristio bivši predsjednik Dmitrij Medvedev te seksualnu radnicu koja je bila veza između visokog spoljnopolitičkog zvaničnika i poznatog oligarha.

Godine 2020. Navaljni je pao u komu. Nakon što su se pojavile sumnje da je otrovan od strane ruske službe sigurnosti FSB-a evakuisan je u Njemačku na liječenje. Oporavio se i vratio u Rusiju u januaru 2021., gdje je uhapšen pod optužbom za kršenje uvjetnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni koje su ukupno iznosile više od 30 godina iza rešetaka.

Putin je nedavno pokrenuo predsjedničku kampanju za svoj peti mandat na vlasti. On je već postao ruski lider sa najdužim stažom još Staljina i mogao bi nadmašiti čak i njega ako se ponovo kandiduje za funkciju 2030. godine a što je vrlo moguće budući da je Putin 2020. godine preinačio ustavna pravila o ograničenjima mandata.