U najsmrtonosnijem napadu na ruskom teritoriju od talačke krize u Beslanu 2004. kada su islamisti oteli više od 1000 ljudi, uključujući stotine djece, četvorica muškaraca naoružana autiomatskim puškama upala su u petak u trgovački centar Crocus City Hall, u kojem se nalazi i koncertna dvorana, i otvorili vatru na ljude koji su čekali da počne rock koncert grupe Picnic. 

Od četvorice uhapšenih za krivično djelo terorizma najmanje jedan je Tadžikistanac. Savezna služba sigurnosti (FSB), nasljednica KGB-a, privela ih je odvojeno u kavezima na okružni sud Basmanny u Moskvi.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, a SAD je javno obznanio da vjeruje da iza napada stoji IS. Ta islamistička grupa je naknadno objavila snimku napada, a SAD je podsjetio da je početkom mjeseca upozorio Rusiju da raspolaže s informacijama o neminovnom napadu na ruskom tlu.

No, Putin nije javno spomenuo militantnu skupinu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. Kazao je da ih je netko na "ukrajinskoj strani" trebao prebaciti preko granice.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u napad, a predsjednik Zelenskij je optužio Putina i "druge nasilnike" da pokušavaju prebaciti krivnju.

Ruska portparolka Marija Zaharova dovela je u pitanje američke tvrdnje o odgovornosti spomenute džihadističke skupine koja je ne tako davno kontrolirala golema područja Iraka i Sirije. "Pažnja - pitanje za Bijelu kuću: Da li ste sigurni da je Islamska država. Možda biste trebali ponovo promisliti", rekla je Zaharova. Ona je štaviše utvrdila da SAD širi verziju IS-a kao "babaroge" kako bi zaštitila svoje "štićenike" u Kijevu i podsjetila da je SAD podržavao "mudžahedine" u borbi protiv sovjetskih snaga 80-ih.

Putin je rekao da je pritvoreno 11 ljudi, uključujući četvoricu napadača, koji su pobjegli iz koncertne dvorane i uhvaćeni su na putu prema Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve. "Pokušali su se sakriti i otići prema Ukrajini, gdje je, prema preliminarnim podacima, za njih s ukrajinske strane pripremljen prolaz kako bi prešli državnu granicu", rekao je Putin.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) je rekla da su napadači imali kontakte u Ukrajini te da su uhvaćeni blizu granice.

Islamska država, islamistička skupina koja je jednom kontrolirala velike dijelove Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za napad, objavila je njena agencija Amak na Telegramu.

Putin je izmijenio tijek građanskog rata u Siriji kada je 2015. intervenirao na strani predsjednika Bašara al-Asada protiv opozicije i Islamske države.

Nejasno je zašto je Islamska država odabrala ovaj trenutak da napadne Rusiju.

Bijela kuća je objavila da je američka vlada Rusiji prenijela informacije ranije ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi te je izdala javno upozorenje svojim državljanima u Rusiji 7. marta. Također, kazala je da je za napad odgovorna isključivo Islamska država.

"Nije bilo nikakve ukrajinske uključenosti", rekla je glasnogovornica američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.