Sjedinjene Države već mjesecima upozoravaju na jačanje saradnje između Rusije i Irana, koja je izašla iz okvira rata u Ukrajini. Riječ je ne samo o uzajamnoj opskrbi vojnom opremom i obuci već i formalnom savezništvu između Moskve, Teherana i drugih saveznika poput Damaska. Konačni cilj: istjerati SAD s Bliskog istoka.

Najnovija epizoda u tom smislu bila je pritužba Bijele kuće da Iran stvara tvornicu napadačkih bespilotnih letjelica na ruskoj teritoriji, koja bi mogla biti operativna početkom 2024. Američka vlada objavila je nekoliko satelitskih snimaka posebne privredne zone Alabuga, oko 1000 kilometara istočno od Moskve, za koje vjeruje da se postrojenja nalazi.

To se kosi sa negiranjem Teherana, koji insistira da je, iako je prodao neutvrđeni broj borbenih bespilotnih letjelica Moskvi prije invazije na Ukrajinu, prestao to činiti nakon početka ruske ofanzive. SAD tvrde da to nije istina: prema američkim obavještajnim službama, bespilotne letjelice nastavljaju stizati do Rusije kroz Kaspijsko more, u brodovima koji isključuju svoje transpondere kako bi izbjegli praćenje, između iranske luke Amirabad i ruske luke u Mahačkali. I ne samo to: Iran je, prema Bijeloj kući, postao glavni vojni opskrbljivač Rusije od sredine prošle godine, također isporučujući granate i municiju u ogromnim količinama.

Prema informacijama koje su objavile američke vlasti, iranski piloti počeli su prolaziti obuku u Rusiji za upravljanje naprednim lovcem Suhoj Su-35, dok je Teheran započeo pregovore o nabavci ovog i drugih ruskih modela aviona, kao i borbenih helikoptera, radara i opreme za obuku.

Još jedno od područja u kojem je ojačana suradnja dviju zemalja je cyber polje. Krajem marta, izvori iz Bidenove administracije rekli su Wall Street Journalu da Rusija isporučuje Iranu kibernetičko oružje, ne samo sofisticirane alate za digitalni nadzor — uključujući uređaje za prisluškivanje, napredne sisteme fotografija i detektore laži — već i softver za hakiranja.

“I Rusija i Iran imaju sofisticirane cyber sposobnosti i sarađuju već dugo vremena. Prije dvije godine potpisali su sporazum o kibernetičkoj saradnji koji se, prema analitičarima, uglavnom fokusirao na mreže za kibernetičku odbranu. U prošlosti se Moskva dugo opirala dijeljenju ofanzivnih digitalnih kapaciteta s Iranom, strahujući da bi one mogle završiti tako da budu prodane u 'mračnom' webu,” kazao je izvor WSJ-a. Sada, umjesto toga, "ruske vlasti su utvrdile da koristi od konsolidacije vojnog odnosa s Iranom nadmašuju sve nedostatke", prema tim istim izvorima.

Neke od ovih tvrdnji su nezavisno potvrđene. Istraživački centar Citizen Lab na Univerzitetu u Torontu, poznat po tome što je otkrio opseg skandala sa špijunskim softverom Pegasus, utvrdio je da ruska firma PROTEI osigurava iranskom internetskom pružatelju Ariantel alate za cenzuru mreže.

Prema Citizen Labu, PROTEI-jevi alati dio su sistema u razvoju koji će "omogućiti državnim vlastima da izravno nadziru, presretnu, preusmjere, smanje ili uskrate svu mobilnu komunikaciju Iranaca." PROTEI je izvođač za rusko Ministarstvo odbrane, gdje se njen softver koristi za praćenje mobilnih ili e-mail razgovora, transakcija kreditnim karticama i drugih internetskih transakcija. Svemu ovome dodana je zajednička inicijativa za početak sastavljanja bespilotnih letjelica iranskog dizajna na ruskom tlu.

Prema ekskluzivi objavljenoj 1. juna, Rusija, Iran i Sirija uspostavili su službeni savez s ciljem suprotstavljanja američkim snagama na Bliskom istoku i njihovog protjerivanja iz regije. Prema jednom od dokumenata, visoki vojni i obavještajni zvanilnici iz ove tri zemlje sastali su se u novembru 2022. i dogovorili stvaranje "koordinacijskog centra" koji će voditi ovu kampanju.

Glavni cilj bio bi prisiliti američke trupe na povlačenje iz Sirije, gdje je kontingent od oko 900 vojnika još uvijek prisutan kao podrška takozvanim Sirijskim demokratskim snagama, pretežno kurdskoj miliciji stvorenoj uz podršku Washingtona kako bi se suprotstavili takozvanom ISIL-u.

Ali ovaj plan navodni ima još zlokobniju komponentu: prema dokumentima, Iran bi obučavao savezničke milicije u Siriji za proizvodnju eksploziva koji može probiti oklop američkih oklopnih vozila, tvrdi se da je Snaga Qudsa, elitna jedinica Iranske revolucionarne garde, sudjelovala u dizajnu ovih eksplozivnih naprava i davala operativne savjete o njihovoj mogućoj upotrebi.

Međutim, mora se pojasniti da nema dokaza da Rusija ima bilo kakve veze s planovima za napad na američke trupe. No, neki stručnjaci to vide kao direktnu posljedicu rastućeg savezništva između Moskve i Teherana. “Jedan od rezultata sve tješnjih vojnih veza Irana s Rusijom je da ima slobodnije ruke u Siriji. Sada kada je Iran možda dobio zeleno svjetlo od Rusa, oni žele postupno povećavati ulog,” kaže Farzin Nadimi, iranski analitičar pri Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.

U februaru je direktor CIA-e, William Burns, opisao rusko-iranski odnos kao "zabrinjavajući" i naglasio: "Trenutno se kreće vrlo brzo u vrlo opasnom smjeru." I dok većina stručnjaka vidi ovu saradnju kao primarno pragmatičnu, proizašlu iz zajedničke potrebe da se razviju mehanizmi za prevladavanje međunarodnih sankcija i da se zajedno suprotstavi neprijateljski raspoloženom Zapadu, karakter ovog saveza se možda mijenja.

Profesor Emil Avdalian s Evropskog univerziteta u Tbilisiju, stručnjak za regionalne odnose, ističe da je zajednički interes obje zemlje, u konačnici, "stvaranje novog euroazijskog poretka". A za to je izbacivanje SAD-a iz tog područja imperativ. Po svoj prilici, za Teheran je podrška Moskvi u Ukrajini samo prvi korak.