Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je u raketnim napadima na Kramatorsk ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopćio je da je ukrajinska vojska u prvim minutama nove godine izvela raketne udare na privremeno stacionirano mjesto ruskih vojnika u Makejevki u Donjeckoj oblasti, a da su ruske snage uzvratile adekvatnim raketnim napadom.

Navodeći da su ruski obavještajci u posljednja 24 sata otkrili privremene stacionarne tačke ukrajinskih oružanih snaga u gradu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, a da su te obavještajne podatke potvrdili neki neovisni kanali, Konašenkov je kazao da se ondje nalazilo više od 700 ukrajinskih vojnika u domu broj 28 i više od 600 ukrajinskih vojnika u domu broj 47.

“Više od 600 ukrajinskih vojnika neutralizirano je kao rezultat raketnog napada velikih razmjera na ove tačke gdje su privremeno raspoređene ukrajinske oružane snage”, saopćio je Konašenkov.

Uporedo s tim, Konašenkov je saopćio i da su ruske zračne snage proteklog dana oborile pet borbenih aviona ukrajinske vojske.

“Oborili smo Su-27 u blizini Lozovoja u Harkovskoj oblasti, Su-24 u blizini Izjuma u Harkovskoj oblasti, dva Su-25 blizu Novy Donbas i Nikolaypolye, Mig-29 blizu Veseloye u regiji Donetsk", kazao je Konašenkov.

S druge strane, ukrajinski načelnik Vojne uprave regije Donjeck Pavlo Kirilenko potvrdio je kako je ruska vojska ispalila sedam projektila na grad Kramatorsk, ali je izjavio da u tom napadu nije bilo ljudskih žrtava.

“Neprijatelj je nakon ponoći izveo sedam raketnih napada na Kramatorsk i dva na Konstantinovku. U Kramatorsku je oštećena obrazovna ustanova, industrijsko postrojenje i garaža, a u Konstantinovki je oštećena industrijska zona. Srećom, nije bilo žrtava”, naveo je Kirilenko.

Istaknuo da su ruske snage također napale grad Horlivka u istoj regiji i da je jedan civil ubijen u tom napadu.

(Izvor: Anadolu Agency)