Tenk je oklopno terensko borbeno vozilo koje je revolucioniralo način ratovanja od trenutka kada je uključeno u borbe tokom Prvog svjetskog rata. Od tada, uprkos tome što neki stručnjaci već dugo predviđaju kraj ere tenkova, oni ostaju kamen temeljac većine armija 21. stoljeća.

“Global Firepower” objavio je svoju rang listu veličina flote borbenih tenkova za 2023. godinu koja je vizualizirana u donjoj infografici.

Rangiranje uključuje glavne borbene tenkove, poput američkog M1A2 Abramsa ili njemačkog Leoparda 2, ali i lakše naoružane srednje i lahke tenkove, poput tajlandskog Stingrayja. Brojevi ne uzimaju u obzir oklopne transportere ili borbena vozila pješadije.

RUSIJA

Sa 12.556 tenkova, Ruska Federacija ima uvjerljivo najveću flotu u svom arsenalu, od serije T-72 do ultranaprednog T-14 Armata. Ovo je za nekoliko stotina tekova više nego što ih zajedno imaju države pozicionirane na drugom i trećem mjestu – Sjeverna Koreje (6.645) i SAD-a (5.500).

Ali ovom broju nedostaju nijanse da bismo shvatili kakva je stvarna snaga ruske tenkovske flote.

Od skoro 13.000 aktivnih borbenih ruskih tenkova, samo mali dio njih jesu glavni borbeni tenkovi. Ruski izvor iz 2021. godine procijenio je da je njihova operativna glavna borbena flota bliža broju od 2.600 tenkova, sastavljenih od T-72 , T-80 i T-90 , uz još 400 varijanti T-72 koji se ne koriste u borbi već za gađanje s distance.

Povrh svega, samo jedna četvrtina njih smatra se modernim tenkovima– T-72B3/B3M, T-80-BVM i T-90A/M—odnosno, opremljeni su savremenim sistemima za kontrolu vatre i nišana. Zbog toga se, osim lošeg morala, neadekvatne logistike i nefleksibilne taktike, Rusija muči na ukrajinskom ratištu uprkos tome što ima skoro sedam puta veći broj tenkova (12.556 naspram 1.890).

Prema zvaničniku Pentagona koji je govorio početkom novembra 2022. godine, Rusija je izgubila polovinu svojih tenkova otkako je njihova “specijalna vojna operacija” počela 24. februara 2022. godine.

SJEVERNA KOREJA

Druga najveća tenkovska flota na svijetu pripada Sjevernoj Koreji, s borbenom snagom od 6.645 tenkova.

Demokratska Narodna Republika Koreja zadržala je oklopne sposobnosti od Korejskog rata (1950–1953) kada je njihova prva oklopna jedinica, 105. oklopna brigada, učestvovala u invaziji na Južnu Koreju naoružana sa 120 tenkova T-34/85 sovjetske proizvodnje.

Nakon rata, vojska Sjeverne Koreje naoružala se sovjetskim T-34/85, a kasnije i T-55 te tenkovima Type 59 kineske varijante. Iako su stari decenijama, oni su vjerovatno još u upotrebi, zajedno s autohtonim dizajnom kao što su Chonma-ho “Leteći konj” i Pokpung-ho “Oluja”.

Smatra se da ove tenkovske snage nisu dorasle modernim glavnim borbenim tenkovima uprkos njihovoj brojnosti. Jedan vojni bloger nazvao ih je “slabim i patetičnim” – posebno u poređenju s južnokorejskim K2 Black Panther četvrte generacije, koji se smatra jednim od najnaprednijih tenkova na svijetu.

KINA

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nedavno je ubrzala planove za modernizaciju flote u iščekivanju stogodišnje obljetnice postojanja vojske 2027. godine, ali još imaju prijeći dosta puta do tog cilja.

Njihova flota od 4.950 borbenih tenkova, što je pozicionira kao četvrtu najveću na svijetu, sadrži mješavinu modernih i zastarjelih tenkova.

Najmoderniji glavni borbeni tenk u Kini, Type 99 treće generacije, domaćeg je dizajna. Naoružan glavnim topom prečnika 125 mm – nešto većim od NATO standardnog 120 mm – i dizel motorom od 1.500 KS, čvrst je i upravljiv. Nadograđena varijanta, Type 99A, debitirala je sredinom 2000-ih.

Postoje spekulacije da bi Type 99/99A mogao parirati američkom M1 Abramsu. Međutim, on još ne zadovoljava dizajn četvrte generacije, kao što je ruski T-14 Armata, južnokorejski K2 Black Panther ili japanski Type 10.

Ali zahvaljujući ogromnom vojnom budžetu od 293 milijarde dolara i znatnoj industrijskoj špijunaži , kineska odbrambena industrija sposobna je proizvoditi vojnu opremu po standardima svjetske klase ili blizu njih, uključujući tu i tenkove. Zemlja je posljednjih godina počela testirati čak i besposadne tenkove, uključujući Type 59 i lagani Type 15.

UKRAJINA

Unatoč tek 13. mjestu, sa 1.890 tenkova, te početnim predviđanjima brze pobjede ruskih osvajača, ukrajinske snage uspješno su zaustavile, a zatim poslale u defanzivu svoje brojčano nadmoćnije neprijatelje.

Prvobitno naoružane unaprijeđenim T-64 iz sovjetske ere, kao i donacijama T-72 iz Poljske i Češke, ukrajinske tenkovske snage povećale su se zahvaljujući zarobljenoj vojnoj opremi koju su u bijegu ostavili ruski vojnici.

Oryx, holandska web stranica za analizu odbrane koja prati napredak na bojnom polju u Ukrajini koristeći obavještajne podatke otvorenog koda, procjenjuje da su 533 tenka, uključujući nekoliko vrhunskih T-90, zarobljena do početka 2023. godine. Zvaničnik američke odbrane tvrdi da Ukrajina u ovom trenutku možda ima “više tenkova na bojnom polju nego Rusi”.

NATO ARSENAL

Ukrajina traži napredne zapadne glavne borbene tenkove, jer nastoji osloboditi ostatak svoje teritorije od Rusije, uključujući Donbas i Krim. Zemlje NATO-a nisu bile voljne da poduzmu taj korak, ustežući se od daljeg antagoniziranja s Rusijom, ali se čini da taj otpor opada.

Francuska je 4. januara 2023. godine pristala isporučiti lahke tenkove AMX-10 RC Ukrajini, i to je prva zapadna zemlji koja je tako nešto učinila. Sjedinjene Američke Države i Njemačka dogovorile su se 6. januara da isporuče svoja oklopna vozila Bradley i Marder.

I kao još jedan mogući znak da su se odnosi promijenili, Velika Britanija je također najavila da planira donirati mali broj glavnih borbenih tenkova Challenger 2, dok je Poljska nagovijestila svoju namjeru da donira tenkove Leopard 2 (iako trebati njemačku dozvolu za izvoz).

Kako se bliži sezona proljetne kampanje, vidjet ćemo kako ova nova oružja utiču na balans tenkovske flote na bojnom polja i van njega.

(Izvor: Visual Capitalist)