Portugalac Luis Figo (49) jedan je od najpoznatijih fudbalera u historiji ovog sporta. Kako zbog vještine s kojom je igrao tako i zbog transfera iz Barcelone u Real Madrid koji je označio prekretnicu u historiji tog sporta.

U ljeto 2000. Real Madrid je platio 61,9 miliona eura za Luisa Figa, a potpisivanje portugalske zvijezde bio je jedan od najkontroverznijih detalja u historiji fudbala i kamen temeljac od kojeg će Florentino Perez izgraditi slavnu generaciju Los Galacticosa.

Za razliku od ostalih bivših nogometaša kojima je potreban publicitet ili pribjegavaju audiovizualnim projektima kako bi zadržali svoj životni stil nakon penzionisanja, Luis Figo nema finansijskih problema zahvaljujući svojim unosnim ulaganjima u rudarski sektor.

Samo godinu dana nakon što je objesio kopačke o klin, Figo se zainteresirao za rudarenje plemenitih metala. Figo je 2010. godine prisustvovao Međunarodnom sajmu rudarstva koji se održao u Dakaru, glavnom gradu Senegala. Zemlja odakle je krenuo u poslove na afričkom kontinentu.

Figov rudarski posao odvija se pod okriljem firme Damash Minerals sa sjedištem u Almadi (Portugal), rodnom mjestu bivšeg igrača, koji je danas većinski dioničar ove kompanije specijalizirane za vađenje metala.

Prema onome što se može vidjeti na web stranic, firma Luisa Figa razvija i druge projekte mimo vađenja zlata i drugih plemenitih metala, među kojima je i vađenje sirovina za industrijsku upotrebu.

U tom smislu trenutno obavljaju eksploataciju više od 2600 kvadratnih kilometara u senegalskoj regiji Kolda za vađenje fosfata. Osim toga, također ima još jednu eksploataciju od 500 kvadratnih kilometara u kojoj vade željezo.

Prema posljednjim dostupnim računima, Damash Minerals ima imovinu veću od 20 miliona eura i dobit od 600.000 eura godišnje.