Najbogatiji Portugalac na svijetu zove se Roman Abramovich. Portugalski mediji ironiziraju tu činjenicu kad god je to moguće otkako su novine Público otkrile da je ruski milijarder dobio portugalsko državljanstvo u aprilu 2021. godine, iskoristivši put otvoren u Zakonu o državljanstvu za potomke Sefarda protjeranih iz Portugala 1496. od strane kralja Manuela I.

Abramovich je oligarh koji je unajmljivao Lady Gagu za privatne koncerte i koji sada ima jahte u nekoliko zapadnih luka pod sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu. On je jedan od 56.686 Jevreja, od kojih većina živi u Izraelu, koji je postao Portugalac između 2015. i 2021. U tom razdoblju Institut matičnih knjiga i javnih bilježnika Ministarstva pravosuđa odbio je samo 300 zahtjeva a više od 80.000 spisa još je u postupku ispitivanja.

Gotovo 90% od 137.087 zahtjeva podnesenih u šest godina potiče iz Jevrejske zajednice Porto, koja je jedina, zajedno sa Jevrejskom zajednicom iz Lisabona, zakonski ovlaštena izdavati potvrde za dobijanje portugalske nacionalnosti. U isto vrijeme počelo se sumnjati da u Portu baš i nisu čista posla jer je finansijska i institucionalna moć te zajednice rasla otkako je proces otvoren za Sefarde. Njegov rabin Daniel Litvak priveden je u martu na nekoliko sati u sklopu istrage koju je pokrenulo Državno tužilaštvo o nepravilnostima u obradi dosjea u kojima se trgovalo uticajem, aktivnom korupcijom, krivotvorenjem dokumenata, pranjem novca, poreznim prevarama i zločinačkim udruživanjem.

Policija sumnja da je od stupanja na snagu pravila preusmjereno 35 miliona eura donacija koje je primila vjerska organizacija. Drugookrivljeni u ovoj istrazi je advokat Francisco Almeida Garrett, koji pripada vodstvu Jevrejske zajednice u Portu i nećak je Marije de Belém Roseire, socijalističke zastupnice koja je branio labavu normu za Sefarde.

Izvori koje citira list Expresso uvjeravaju da je institucija imala "paralelno računovodstvo“ i da je svjedok prije nekoliko godina sudskoj policiji ukazao na povezanost s mrežom falsifikatora koja je izdavala lažne rodne listove zapečaćene od strane Kraljevine Maroko i akreditirane od strane rabinskog suda u Casablanci u zamjenu za 6500 eura. Birokratsko upravljanje nacionalizacijom također je postalo primamljiv posao za advokatske firme koje nude procesiranje u kratkom roku.

Portugalski pasoš nije samo pasoš, njegovom vlasniku otvaraju se sve privilegije državljanstva zajednice koje omogućuju slobodno kretanje po Evropskoj uniji i ulazak bez vize u 116 zemalja, što je primamljivo onima koji imaju novac na tajnim računima. Jevrejski korijeni posljednjih su godina postali prikladan način za pristup zajednici što je, između ostalih, iskoristio Abramóvich, jedan od glavnih donatora sredstava za otvaranje Muzeja holokausta u Portu, koji je promovirala zajednica koja je obrađivala nacionalizaciju.

On nije bio jedini bogataš kojeg je privuklo portugalsko državljanstvo. Izraelski milijarder Lev Leviev, poznat kao kralj dijamanata, prijatelj Abramóviča i Berel Lazara, glavnog rabina Rusije i bliskog Putinu, također je 2020. godine certificiran od strane zajednice Porto kao potomak iberijskih Sefarda, navodi list Expresso.

Portugalski mediji postupno iznose na vidjelo mrežu sumnjivih odnosa i aktivnosti ove jevrejske zajednice i postupka, između ostalih, u slučaju Abramóvich. Rabin Alexander Boroda, koji potpisuje dokument koji dokazuje sefardske korijene oligarha, predsjeda Federacijom jevrejskih zajednica Rusije od 2008., u čijem je upravnom odboru i sam Abramovich, prema novinama Público.

Sam Boroda je zauzvrat bio akreditiran od strane zajednice Porto kao potomak Sefarda. Još jedan od rabina koji podržava ruskog oligarha je izraelac Yona Leib, također akreditiran od strane Jevrejske zajednice u Portu kao potomaka Sefarda.

Abramóvichevo državljanstvo može biti oduzeto ako se u otvorenoj istrazi konačno utvrdi da je počinjena neka anomalija, ali ono što je već sigurno jest da su labavosti portugalske administracije odbrojani mjeseci. U septembru stupa na snagu Vladina uredba koji pooštrava kriterije za davanje portugalskog državljanstva, kao dokaz stvarne i trenutne povezanosti s državom, stoji na stranicama Ministarstva pravosuđa. Osim dokumenata koji dokazuju sefardsku porodičnu historiju, novi zahtjevi zahtijevat će dokaze o toj vezi, kao što je posjedovanje naslijeđenog rekvizita ili česta putovanja u Portugal. Kraljevski dekret odobrilo je Vijeće ministara u februaru, a u martu ga je proglasio predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa.

Uredba koja je omogućila davanje portugalskog državljanstva potomcima Jevreja protjeranih iz zemlje prije više od pet stoljeća stupila je na snagu 2. marta 2015., a izmijenjena je 2020. Promotor nacionalizacije Sefarda bila je socijalistička zastupnica Maria de Belém Roseira, tetka advokata Francisca de Almeida Garretta, koja je demantirala da je njezin nećak uvjetovao njezin zakonodavni rad.