Waters bi trebao nastupiti u krakovskoj Tauron Areni u petak 21. aprila i subotu 22. Datumi su uklonjeni sa Watersove web stranice, međutim, uz izvještaj The Guardiana koji tvrdi da su otkazani zbog zapaljivih komentara o ratu Rusije i Ukrajine. U izvještaju je navedeno da je Lukasz Pytko, predstavnik Tauron Arene, tvrdio da je Watersov tim "odlučio da se povuče bez navođenja razloga". Također je objavljeno da gradski vijećnici u Krakovu planiraju glasati o prijedlogu da se Waters smatra "personom non grata", navodeći svoje "ogorčenje" zbog umjetnikovog javnog stava o spomenutom ratu.

Waters je sada podijelio izjavu u kojoj demantuje izvještaj, tvrdeći da ni on, ni njegov menadžment, nisu otkazali njegove nadolazeće nastupe u Krakovu. Objašnjavajući svoju stranu kontroverze, umjetnik je napisao: „Istina je da je gradski vijećnik u Krakovu, gospodin Łukasz Wantuch, zaprijetio da će održati sastanak tražeći od vijeća da me proglase 'personom non grata' zbog mojih javnih napora da ohrabrim sve uključene u katastrofalni rat u Ukrajini, posebno vlade SAD-a i Rusije, da rade na pregovorima o miru, umjesto da eskaliraju stvari prema gorkom kraju koji bi mogao biti nuklearni rat i kraj kompletnog života na ovoj planeti. Bez obzira na to što ovaj momak Łukasz Wantuch izgleda ne zna ništa o mojoj historiji, radu, cijelom životu posvećenom ljudskim pravima, on je u članku u lokalnim novinama pozvao dobre ljude Krakova da ne kupuju karte za moj koncert. Ne baš demokratski, gospodine?”

Waters je dalje uvjeravao fanove da zaista planira nastupiti u Krakovu sljedećeg aprila, napominjući da će to biti tužan gubitak za njega ako Wantuch uspije da umjetniku zabrani ulazak u grad. Nastavio je: „Radujem se što ću podijeliti svoju poruku ljubavi s narodom Poljske, nešto što sam radio na mnogim turnejama u karijeri koja traje više od 50 godina.”

Waters je opisao Wantuchov navodni pokušaj cenzure kao "drakonski", tvrdeći da će "uskratiti (stanovnicima Krakova) priliku da se sami odluče "o mišljenjima tokom Watersovog koncerta 'This Is Not A Drill'”.

Ulaznice za Watersove poljske koncerte nisu dostupne za kupovinu putem interneta, jer su Live Nation, Ticketmaster i samo mjesto održavanja uklonili najavu koncerta sa svojih stranica. Čini se da to nije slučaj za druge koncerte na Watersovoj predstojećoj evropskoj turneji, koja će zvanično početi u Lisabonu u Portugalu u petak 17. Marta.

Prošlog mjeseca Waters je pokrenuo kontroverzu svojim pogledom na rat Rusije i Ukrajine, tvrdeći u žestokom intervjuu novinaru CNN-a da se „ovaj rat u osnovi odnosi na akciju i reakciju NATO-a koji se gura do ruske granice, što su obećali da neće učiniti kada je Mihail Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR-a iz cijele istočne Evrope”.

Umjetnik je potom napisao otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, sugerirajući joj da ubijedi svog supruga da radi na prekidu vatre s Rusijom i "zaustavi pokolj".

Waters je trenutno na sjevernoameričkom dijelu svoje turneje 'This Is Not A Drill', s uzastopnim nastupima u LA-u zakazanim za utorak 27. septembra i srijedu 28. Turneja će trajati do sredine oktobra, kada Waters i njegov bend sviraju dva nastupa u Mexico Cityju.

Nakon svoje evropske turneje, Waters će izvesti tri nastupa u Ujedinjenom Kraljevstvu – Birminghamu u srijedu 31. maja, Glasgowu u petak 2. juna i Londonu u utorak 6. juna. Nastupi su dio Watersove “Prve oproštajne turneje”, na kojoj izvodi pjesme sa albuma Pink Floyda 'The Dark Side Of The Moon', 'Wish You Were Here', 'Animals', 'The Wall' i 'The Final Cut'.