Republikanci u američkom Kongresu spremni su podržati paket pomoći Ukrajini koji uključuje samo vojnu pomoć, ali ne i ekonomsku podršku toj ratom razorenoj zemlji dok se bori protiv ruske invazije, rekao je  bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Robert O'Brien.

"Vjerujem da ako se iz paketa izdvoji sporazum o granici i pitanje migranata, te značajno smanjite ekonomsku pomoć i zadržite fokus na nabavci ukrajinskog oružja i municije, to će imati veliku podršku u Kongresu, uključujući i konzervativne republikance", rekao je O'Brien.

O’Brien, koji je podržavao veće finansiranje Ukrajine, tvrdio je da bi SAD trebale slati čisto vojnu podršku Kijevu, a da brigu o finansijskoj pomoći toj zemlji treba ostaviti Evropi. On je rekao da je konzervativno oklijevanje oko buduće pomoći ukorijenjeno u protivljenju ekonomskoj podršci i zabrinutosti da bi se ova vrsta finansiranja lahko zloupotrijebila.

“Vjerujem da postoji snažan konsenzus čak i među najkonzervativnijim i Trumpovim republikancima da daju Ukrajincima oružje koje im je potrebno da pobijede Rusiju, ali da trebamo pustiti Evropljane da im finansijski pomognu”, rekao je u intervjuu u četvrtak.

Kao dio svog dodatnog zahtjeva za finansiranje, Bidenova je administracija tražila još desetine milijardi u vojnoj opremi za Kijev, pored ekonomske i humanitarne pomoći.

Zahtjev, koji također uključuje finansiranje Izraela, graničnu sigurnost i borbu protiv Kine, u središtu je debate o visokim ulozima na Capitol Hillu. Dvostranačka grupa senatora sprema se objaviti kompromisni sporazum o promjenama pristupa kontroli granice, koji je osmišljen da otključa glasanje o širem paketu i privuče veću podršku republikanaca. Međutim, predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson i drugi republikanci u oba doma našli su mnogo zamjerki ovom paketu, nagovještavajući da isti neće proći Predstavnički dom. Za sada je neizvjesno da li će pomoći Ukrajini i Izraelu, koja je trebala biti uključena u širi paket, dobiti podršku.

Bivši predsjednik Donald Trump bjesnio je protiv sporazuma o granici tokom kampanje, pozivajući republikance da ga napuste. Ali Trump, koji je povremeno izražavao afinitet prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije rekao previše o svom stavu o pomoći Ukrajini, osim što je obećao da će on, ako pobijedi, okončati rat „u roku od 24 sata“.

“Moj utisak je da on želi da osigura da Ukrajina ostane nezavisna i slobodna. Zato je Ukrajini poslao kritično važne projektile Javelin dok je bio na vlasti”, rekao je O’Brien. “Predsjednik Trump također vjeruje – i to je nekoliko puta rekao u predizbornoj kampanji – da će okončati rat prvog dana svoje administracije. Ono što vjerujem da misli je… da bi stavio punu težinu američkih sankcija Rusiji da bi Putina natjerao za pregovarački sto.”