Iz Američkoj kongresa jučer je izbačen George Santos, republikanac iz New Yorka, nakon što je proces opoziva pokrenuo Etički odbor ovog doma parlamenta, objavljujući vrlo negativan i oštar izvještaj o Santosu.

Santos je privukao pažnju nakon što je pobijedio na izborima sredinom 2022. godine, kada su medijski izvještaji otkrili niz laži koje je iznio o svom životu. U maju ove godine Ministarstvo pravde objavilo je čak trinaest federalnih optužbi protiv njega. Te optužbe uključivale su prevaru putem bankovnih transfera, pranje novca, krađu javnih sredstava i davanje lažnih izjava Kongresu.

U optužnici iz maja, tužioci tvrde da je Santos naveo donatore kampanje da pridonesu društvu s ograničenom odgovornošću, a zatim je taj novac koristio za svoje lične troškove. Neki od predmeta za koje se navodno trošio novac uključuju odjeću poznatih marki, plaćanja na njegovoj kreditnoj kartici i automobil. Santos je također navodno aplicirao za naknadu za nezaposlene tokom pandemije, iako je zarađivao 120.000 dolara od investicione firme. Tužioci su također naveli da je Santos obmanuo Kongres u izjavama o otkrivanju povezanim s njegovom kongresnom kampanjom.

U oktobru je Santos optužen za još deset tačaka, uključujući davanje lažnih izjava Federalnoj izbornoj komisiji, krivotvorenje dokumenata i krađu identiteta. Za njegovo isključenje glasalo je 311 članova Kongresa, što daleko premašuje dvotrećinsku većinu koja je potrebna prema Ustavu.

Nakon njegovog isključenja, bit će održani vanredni izbori u Trećem kongresnom okrugu New Yorka. Guvernerka Kathy Hochul ima 10 dana da odredi datum za posebne izbore, koji bi se onda održali otprilike šest sedmica kasnije.

Demokrate i Republikanci predložiti kandidata koji će se natjecati na vanrednim izborima, za koje se očekuje da će biti vrlo napeti jer su od nacionalnog značaja, budući da je trenutni odnos snaga u Kongresu 221 naspram 221 naspram 213 u korist Republikanske partije.