Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kako je na jučer održanim manjinskim izborima u Republici Hrvatskoj izabrano 338 manjinskih vijeća i 106 manjinskih predstavnika, javlja Anadolija.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je približno 235.000 birača, pripadnika nacionalnih manjina koji su svoja vijeća i predstavnike birali u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina.

Prema podacima DIP-a, konstituirajuće sjednice izabranih manjinskih vijeća trebale bi se održati do 1. jula, odnosno 45 dana od objave konačnih rezultata izbora.

Danas objavljeni izborni rezultati su privremeni i službeni, a konačni će postati kad isteknu rokovi za zaštitu izbornog prava, odnosno rokovi za prigovore i rješenja po njima.

Najviše glasova u Gradu Zagrebu, koji okuplja oko polovice od ukupnog broja glasova Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, dobila je lista na kojoj je najviše glasova osvojio Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u proteklom četverogodišnjem mandatu.

Svih 25 kandidata, koji će za mjesec dana izglasati saziv Vijeća, dolazi s liste koju su zajednički formirali Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Konstituirajuća sjednica za Vijeća Bošnjaka za Grad Zagreb bit će sazvana u roku od trideset dana. Na njoj će izabrani vijećnici birati predsjednika i zamjenika vijeća.

Hodžić je dobio rekordan broj od 590 glasova, na glasanju na kojem je izišlo 1.070 birača, odnosno 25 posto od ukupnog broja bošnjačkih birača na području Grada Zagreba, koji ima status županije.

“Na ove izbore u Gradu Zagrebu, u odnosu na sve prethodne izbore, izišao je najveći broj Bošnjaka”, potvrdio je Hodžić.

Bošnjaci su birali svoja vijeća, odnosno predstavnike, ovisno o zastupljenosti, u 13 županija u Republici Hrvatskoj.

Županije biraju 25 članova vijeća, dok gradovi biraju po 15 članova.

Manjinska vijeća birana se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako u nekoj županiji, gradu ili općini živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici imali su pravo birati svog predstavnika.

(Izvor: Anadolu Agency)