Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović dao je snažnu podršku uposlenicima Memorijalnog centra u Potočarima, reagirajući na prijetnje kojima su izloženi u proteklim danima.

On je na svom zvaničnom Facebook profilu naglasio da nasilje nad žrtvama Genocida u Srebrenici nikada nije prestalo, te da mrak postaje sve gušći.

“Prvo se pojavila studen oko Memorijalnog centra u Potočarima, kada su ambasadori zapadnih zemalja bili protiv nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida. A onda se počeo spuštati mrak. Ovo čemu danas svjedočimo, prijetnjama prema uposlenicima Centra, samo je nastavak nasilja nad žrtvama genocida u Srebrenici. To nasilje nikada nije prestalo. Mrak je sve gušći. Ukoliko ovo prođe nekažnjeno, razumjet ćemo svu hipokriziju komemoracije 11. jula u Potočarima. Sva moja podrška pripada hrabrim ljudima na čelu sa Emirom Suljagićem. Za istinu se vrijedi boriti makar na tom putu ostali sami!”, napisao je Kavazović.

Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida - krenula je odmazda. Upozorio je na to direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, koji je naveo da - nakon što je izvještaj objavljen u 372 medijska izvještaja u cijeloj zemlji i regionu - kroz režimske medije u entitetu Republika srpska krenulo je stavljanje meta na čelo ljudima koji su bili uključeni u izradu izvještaja. Suljagić i Duraković apelovali su na institucije BiH da zaštite autore izvještaja.