Sva biračka mjesta u Bratuncu na kojima se danas glasa o referendumu o opozivu načelnika opštine Srđana Rankića, otvorena su na vrijeme, potvrdila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Ivana Milanović.

Pravo glasa ima 18.886 građana, koji će moći da se izjasne na 32 redovna biračka mjesta, koja su otvorena u 7.00, a bit će zatvorena u 19.00 časova.

Skupština opštine Bratunac je 7. jula, glasovima 19 prisutnih od ukupno 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice, kojom je definisano da će se građani o opozivu danas. 7. avgusta.

Kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom opštine, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza opštine Bratunac u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

Aktuelni načelnik, prema onome što se može čuti od Bošnjaka koji žive u Bratuncu, je krajnje radikalan, a navodno se čak "oteo kontroli i Srbima". Prema nezvaničnim informacijama Rankić solira, a snage je udružio sa jednim sveštenikom SPC-a i Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenice. Stoga su za njegov opoziv glasali i srpski odbornici iz svojih razloga, dok su bošnjački odbornici između ostalog podršku opozivu dali jer je zatrovao međunacionalne odnose u Bratuncu, samoinicijativno promijenio grb Općine te stavio ikonu, protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti, pokrenuo inicijativu za davanje imena ulici 9. januar, prikrio tragove Genocida u Kravici, postavljao slike poginulih vojnika Srba uz put prije dženaze u Potočarima...