Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi ocijenila je da je situacija u Mitrovici napeta i ozbiljna, te da Rusija preko Srbije želi destabilizaciju i novo ratno žarište na Balkanu.

U centru Mitrovice, navela je, postavljena je velika barikada u Bošnjačkoj mahali, a sinoć su, iza ponoći, u blizini Graničnog prijelaza Merdare, na teritoriji Republike Srbije postavljene barikade.
 
- Kolona naših građana koja dolazi iz dijaspore prema Kosovu je duga nekoliko kilometara. Oni su krenuli na odmor, da na Kosovu provedu novogodišnje praznike, ali su ostali blokirani na samom ulazu u Kosovo – navela je Redžepi.  
 
Smatra da na dizanje tenzija na Kosovu veliki uticaj ima Rusija, i to "preko srpskih satelita na Balkanu". 

- Žele destabilizaciju i novo ratno žarište na sjeveru Kosova, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Ideja stvaranja velike Srbije još je živa. Samo u drugoj, zavijenoj formi "Stvaranja Srpskog Sveta" - smatra Redžepi. 
 
Ne vjerujem, dodaje ona, da će velike svjetske sile, poput Sjedinjenih Američkih Država, dozvoliti to. 
 
- Ali, za sada, to je realnost s kojom se moramo ponovo svi suočiti i jako ozbiljno shvatiti – naglasila je Redžepi. 
 
- Ne mogu da razumijem majke koje bi svoje sinove slale u rat, ne mogu da razumijem narod koji i dalje misli da je superioran i da samo on ima prava da živi kako želi, pritom ponižavajući sve druge, i to u 21. vijeku - zaključila je Redžepi u izjavi za Fenu.