Red za razgledanje mrtvačkog kovčega kraljice Elizabete II koji leži u londonskom Westminster Hallu bio je u četvrtak dugačak pet kilometar. Do petka ujutro narastao je na osam kilometara. Zatim je stigla obavijest iz vlade: “Red je pun, a potencijalni ožalošćeni bit će privremeno odbijeni na najmanje šest sati, počevši od oko 9:50 ujutro.”

“Izvinjavamo se zbog neprijatnosti”, saopćilo je Ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport u svom postu na Twitteru. “Molim vas, ne pokušavajte da se pridružite redu dok se ponovo ne otvori.”

Zvaničnici su objavljivali ažuriranja uživo o dužini linije i upozorili da će možda morati zatvoriti ulaz. Procijenjeno vrijeme čekanja za one koji su prošli prije prekida bilo je četrnaest sati.

Stotine hiljada ljudi, od kojih neki putuju u London iz cijele zemlje, okupilo se da oda počast kraljici, koja će u ponedjeljak biti sahranjena na državnoj sahrani.

Do petka, linija se izlila u Southwark Park, preko rijeke i nekoliko milja istočno od lokacije lijesa u Westminster Hallu.