Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je vrijeme da se Sjedinjene Američke Države prestanu praviti gluhe na pozive o uspostavi prekida vatre u Pojasu Gazu, prenosi Anadolija.

“Vrijeme je da se SAD prestane praviti gluh na ove pozive. Izrael ne gađa samo Palestince i Gazu, nego čovječnost u cjelini“, poručio je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Budimpešte, gdje se jučer sastao s mađarskim zvaničnicima.

Podsjetio kako je tokom razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom poručio da SAD ima historijsku odgovornost.

“Šta još svijet treba da uradi kako bi ih ubijedio da Izrael mora biti zaustavljen“, upitao je Erdogan.

Dalje govoreći o situaciji u Palestini, Erdogan se dotakao odnosa Hamasa i i Fataha, te kazao: “Nije tačno da Hamas i Fatah nisu u kontaktu. Oni su u kontaktu i mogu dalje unaprijediti susrete.“

Na pitanje o odnosima Turkiye i Europske unije, Erdogan je poručio kako EU u kontekstu Turkiye pravi grešku.

“Pogrešno je držati Turkiye da godinama čeka pred vratima zbog političkih prepreka. EU mora prestati praviti tu grešku“, istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je najavio skori razgovor s ruskim liderom Vladimirom Putinom o revitalizaciji Crnomorske inicijative za transport žita.

Na kraju, osvrnuvši se i na NATO članstvo Švedske, Erdogan je kazao: ​​​​​​​“Dali su garancije u Vilniusu, očekujemo da ih ispune.“