Upravni odbor madridskog tima, kojim predsjedava Florentino Pérez, donio je ovu odluku nakon hitnog sastanka koji je jutros održan u uredima Ciudad Deportiva de Valdebebas , na kojem je "saznao" za situaciju i analizirao "potencijalna krivična djela, između ostalog, korupciju u sportu, u okviru odnosa koji je pomenuti klub uspostavio sa bivšim potpredsjednikom Tehničkog komiteta sudija ”, navodi se u madridskom saopštenju.

U tekstu madridska organizacija izražava "duboku zabrinutost zbog ozbiljnosti događaja i ponavlja svoje puno povjerenje u djelovanje pravde", a završava potvrđujući ono što je jučer već bila javna tajna: "klub u odbrani svjih legitimnih interesa, pojaviće se u postupku čim ga sudija otvori oštećenima ”.

Pojaviće se pojedinačno, a ne kao dio LaLige ili Saveza , izvan 40 profesionalnih fudbalskih klubova koji će to činiti pod zaštitom Javiera Tebasa, predsjednika La Lige. Madrid je bio vrlo jasan u vezi s tim, budući da se radi o tome da će se pojaviti kao privatni tužilac, moći će da ima pristup svim informacijama u slučaju, što je ključno za sve na Bernabeuu, željne da dokumentima potvrde sve sumnje koje su godinama imali.

U ovom trenutku predsjednik FC Barcelone Joan Laporta pokušava izbjeći polemiku nekim labavim frazama u javnim događajima kluba, ili putem twitta. Porukom na katalonskom, engleskom i španskom, kao i obično, Laporta je pokušao da umiri navijače Barselone, ali ne dajući nikakve informacije ili podatke koji opravdavaju činjenice: "Budite mirni. Barsa je nevina za ono što je optužuju i žrtva je kampanje protiv njene časti u koju su sada svi uključeni. Nije iznenađenje, branit ćemo Barsu i dokazati nevinost kluba. Mnogi će morati da se izvine."

Prošlog petka Tužilaštvo je poslalo optužnicu Istražnom sudu Barselone protiv Negreire, bivših predsjednika Barse Sandra Rosela i Josepa Maria Bartomeua, njihovih direktora Oscara Graua i Alberta Solera te same FC Barcelone, kao pravnog lica, za kontinuirani zločin korupcije u poslovanju, sportske prijevare, te lažiranja dokumenata i lažnu poslovnu evidenciju.

Tužilaštvo je istaklo da je "preko predsjednika Sandra Rosela i Josepa Maria Bartomeua Barsa postigla i održala strogo povjerljiv usmeni sporazum" sa optuženim Enríquezom Negreirom.

Ovaj sporazum se zasnivao na činjenici da bi, u svojstvu potpredsjednika CTA, Enríquez Negreira, "u zamjenu za novac, sprovodio radnje koje bi favorizirale Barcelonu u donošenju odluka sudija na utakmicama koje je klub igrao , a time i uticale na rezultate takmičenja.

Negreira je naplatio više od 7 miliona eura za fiktivne savjete iz arbitražnih video zapisa, a kada je smijenjen s mjesta potpredjednika Tehničkog komiteta sudaca, pokušao je da ucjenjuje i prijeti Barsi, demonstrirajući duboku vezu koja je postojala između dva protagonista slučaja. Bivši arbitar je u nekoliko burofaxa koje je objavio El Mundo uvjeravao da je spreman da na površinu iznese "nepravilnosti" za koje je tvrdio da su "živjeli iz prve ruke", nakon "godina pruženih usluga i povjerenja" i čak se ponudio kada je uveden VAR u fudbalu, da "pomogne" Kataloncima. Na sve ovo, Tužilaštvo ističe da su se Negreirine kompanije "praktički u potpunosti hranile prihodima iz katalonskog kluba”.

Joan Laporta, aktuelni predsjednik Barse i 'partner' Florentina Péreza u projektu Super lige , ne pojavljuje se u navedenoj optužbi Tužilaštva. Upravni odbor na čijem je čelu Laporta jeste izvršio isplate Negreiri tokom njegove prve faze, ali je riječ o ranijim odlukama koje je samo sproveo, tako da on nije optužen u slučaju, iako će dati izjavu. Ova situacija je bila ključna i za Madrid, koji je svjestan da u predsjedniku Brace ima važnog saborca u rovovima protiv Tebasa i UEFA-e.