Iako CiK do sada nije izbrojao sve glasove, dosadašnji rezultati opovrgavaju teze da je SDA osvojila 100 hiljada više glasova od njenog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i da baza SDA nema povjerenja u svoje liderstvo. Ukupni rezultati SDA su više-manje unutar dosadašnjeg standarda, na razini 2020. godine, a mogući manjak posljedica je lošijeg rezultata u Sarajevu, odnosno vjerojatno da je dio glasova ove stranke u Sarajevu odnio Semir Efendić, odnosno Stranka za BiH.

Projekcija glasova koje je osvojila SDA u 2022. godini, dakle ne barata se još potpuno preciznim podacima jer brojanje nije završeno, jeste oko 260 hiljada glasova. U to su uključeni glasovi iz manjeg entiteta (približno 20.000) i dijaspora (13.000 na prošlim Općim izborima). S obzirom na omjere stranačkih protukandidata i ukupnu izlaznost, čini se da SDA ostvarila prilično visok ukupni rezultat, što se vidi iz procenata koji su na razini iz 2018. godine, a osim u Sarajevu procenti širom Federacije uglavnom su u vidljivom porastu.

Projekcija ukupnih glasova Bakira Izetbegovića iznosi između 200.000 i 210.000.

Ako se oduzmu SDA glasovi iz manjeg entiteta, što iznosi približno 30.000 glasova, jer riječ je o glasačima koji nisu mogli glasati za Bakira Izetbegovića, dolazimo do broja od 230.000, čime je razlika između rezultata SDA i kandidata ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine približno 20.000.

Podsjećamo, u historiji SDA samo je Aliji Izetbegoviću do sada uspjelo ostvariti “nemoguću misiju” i nadmašiti rezultate vlastite stranke. To da ova stranka osvaja više od svoga kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pravilo je i statistička činjenica.

Na prošlim Općim izborima, održanim 2018. godine, kandidat ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osvojio je 39.500 glasova manje od SDA. Na izborima 2014. godine kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bio je Bakir Izetbegović, koji je osvojio 26.800 glasova manje od svoje stranke. Nešto izraženija razlika bila je 2010. godine. Tada je Bakir Izetbegović osvojio 35.000 glasova manje od SDA. Sulejman Tihić osvojio je 2006. godine 64.300 glasova manje od SDA. Tihić je i četiri godine ranije, na Općim izborima 2002. godine osvojio manje glasova od SDA, ukupno 39.700 glasova manje.

Drugim riječima, kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine još od 1998. godine nije bio bliži svojoj stranci po broju osvojenih glasova kao što je to na ovim izborima Bakir Izetbegović.

Teze o tome da je razlika u glasovima između Bakira Izetbegovića i SDA dosegla stotinu hiljada neutemeljena je na činjenicama i s njima se naveliko manipulira. Služe, baš kao i u ranijim izbornim procesima, da se zlonamjerno predviđa skora propast Bakira Izetbegovića, a odmah zatim i SDA.

Dakle, predsjednik SDA ima podršku stranačke baze SDA.