Od ukupno 199 laburista koji su zastupnici u Donjem domu Britanskog parlamenta njih 49 izrazilo je svoj stav da žele obustavu borbenih dejstava Izraela u Gazi, što je suprotno zvaničnom stavu Laburističke stranke i njenog šefa Keira Starmera. Većina njih potpisala je i rezoluciju koja poziva na primirje, čime se povećava pritisak na Starmera koji se ne zalaže za prekid bombardiranja i primirje nego samo za tzv. humanitarne "pauze", što je pristup koji zagovaraju Sjedinjene Države. „Pauze“ bi trebale privremeno zaustaviti bombardiranje od strane Izraela kako bi se omogućio ulazak pomoći, bijeg civila i oslobađanje talaca koje drže jedinice Hamasa. Taj su stav ranije podržavale i Ujedinjene nacije, sve do donošenja posljednje Rezolucije koju je na prijedlog Jordana UN izglasao 27. oktobra, a kojom se traži hitan i bezuvjetan prekid ratnih dejstava u Gazi.

Dok se pretpostavlja da neki vodeći članovi Parlamenta razmišljaju o ostavci u svojoj partiji, Imran Hussain, laburistički poslanik iz Bradford Easta, i ministar rada Vlade u sjeni, potpisao je rezoluciju koja poziva na hitni i potpuni prekid ratnih dejstava. Oko 40 laburista potpisalo je ovu rezoluciju, što je formalni način na koji britanski parlamentarci iznose svoje stavove. Rezolucija osuđuje masakr izraelskih civila od strane Hamasa, ali istovremeno kaže da to „ne opravdava kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda" i poziva na primirje.

Na pitanje da li će Hussain biti sankcioniran zbog neslaganja sa stavom stranke o primirju vođa Laburistiške stranke nije dao odgovor, što sugerira da Starmer i njegov tim nastoje izbjeći pogoršanje situacije u svojim redovima.

Među onima koji su na drugi način zahtijevali prekid vatre i primirje je Yasmin Qureshi, ministrica za ravnopravnost Vlade u sjeni, ali ni ona do sada nije bila kažnjena.

Qureshi je javno pitala Rishija Sunaka, premijera Ujedinjenog Kraljevstva: "Koliko još nedužnih Palestinaca mora umrijeti prije nego što premijer pozove na humanitarno primirje?" Portparol Laburističke stranke ovo je njeno pitanje okarakterizirao kao želju da se sazna kada će Sunak pozvati na primirje, a ne kao zahtjev da se primirje postigne.

Izrael i oni koji ga podržavaju smatraju da se zahtjevom za potpunim primirjem negira legitimno pravo Izraela da progoni Hamas nakon što je ta grupa izvršila napad na Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.400 osoba  i zarobivši više od 200 talaca. S druge strane, prema podacima Palestinskog ministarstva zdravstva, u Gazi je ubijeno više od 7.500 ljudi, od čega gotovo polovina djece, a broj raste iz sata u sat.

Mnogi laburisti tvrde da su dobili ogromnu količinu poruka i poziva od svojih birača, koji izražavaju zabrinutost zbog zvaničnog stava njihove partije, a posebno nakon intervjua na radiju LBC tokom konferencije Laburista ranije ovog mjeseca, kada je Starmer rekao da Izrael ima pravo isključiti struju i vodu Gazi. Nekoliko dana kasnije pojasnio je da je njegov odgovor bio samo u kontekstu priznavanja prava Izraelu na samoodbranu.

Nekoliko laburista tvrdi da su dobili više poruka svojih glasača o ovom pitanju nego o bilo kojoj drugoj temi u prošlosti, što pokazuje da su istinski zabrinuti zbog licemjernog odnosa njihove partije prema ubijanju palestinskih civila u Gazi. Poslanicima se obraćaju pojedinci, ali i grupe, uključujući i mnogobrojne predstavnike muslimanskih zajednica.

Lider Laburističke stranke i njegova zamjenica Angela Rayner sastali su se u srijedu popodne sa desetak muslimanskih laburističkih poslanika. Oni su rekli da njegov stav o konfliktu na Bliskom Istoku izaziva neprijatnosti mnogima u stranci.

Starmera su također optužili da je "netačno predstavio" sastanak s muslimanskim liderima u Cardiffu. Islamski centar Južnog Velsa tvrdi da je sastanak s oko 30 lidera zajednice bio "napet" i da njegove objave na društvenim mrežama nisu bile tačne.

Podsjećamo da je prošle sedmice Laburističku stranku napustilo šest gradskih vijećnika u Oxfordu, i to zbog odnosa ove partije prema zločinima koje Izrael čini nad civilima u Pojasu Gaze.

(Izvor: Guardian)