Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u petak u Istanbulu novi paket ekonomskih reformi, a poručio je kako je njegova suština rast ekonomije na osnovu ulaganja, proizvodnje, zapošljavanja i izvoza, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je rekao kako se nada da će ovu mapu puta implementirati zajedno s turskim narodom, institucijama i poslovnom zajednicom.

Podvukao je da okosnicu ekonomskih reformi Turske čine makroekonomske i strukturne politike.

"Suština našeg rada na ekonomskim reformama je rast ekonomije na osnovu ulaganja, proizvodnje, zapošljavanja i izvoza", rekao je Erdogan, naglašavajući da je neophodno ekonomski rast Turske povećati uz veću produktivnost u proizvodnji.

"Turska će nakon pandemije zasigurno uhvatiti snažan i kvalitetan održivi rast u skladu s ekonomskom strukturom ovog perioda. Prioritetno područje reformi bit će kreiranje snažnijeg sistema javnih finansija. Uglavnom ćemo se zaduživati ​​vlastitim novcem i koristiti novčanice denominirane u turskoj liri", poručio je Erdogan.

Dodao je kako će se u okviru reformi baviti problemima s kojima se suočavaju međunarodni investitori po pitanju poreza.

"Težimo ka domaćoj i nacionalnoj ekonomiji u kojoj ćemo ojačati realnu ekonomiju, smanjiti upotrebu uvezenih proizvoda i postaviti nove rekorde u izvozu proizvodnje s dodatnom vrijednosti", kazao je turski predsjednik Erdogan.

Najavio je i formiranje logističkih centara izvan Turske, s ciljem bržeg i povoljnijeg plasmana izvoznih proizvoda na tržišta.

"Danonoćno ćemo raditi da Turska postane jedna od 10 najvećih ekonomija u svijetu", rekao je Erdogan, podvlačeći da njegova zemlja ostaje snažna uprkos brojnim regionalnim i globalnim krizama.

Govoreći i o pandemiji koronavirusa, kazao je kako je jasno da bogati svijet neće pronaći mir i velike ekonomije neće se moći stabilizirati ukoliko vakcine i lijekovi na pravedan način nisu dostupni za upotrebu u svim zemljama.

Naglasio je kako pandemija koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, pa samim tim i Tursku, postala svojevrsni izazov za infrastrukturu izgrađenu u toj zemlji u posljednjih 18 godina, ali i novi sistem upravljanja.

"Pandemija koronavirusa koja je kao i cijeli svijet, zahvatila i našu zemlju, postala je svojevrsni izazov za infrastrukturu koju smo u posljednjih 18 godina izgradili u našoj zemlji, ali i novi sistem upravljanja. Hvala Bogu, na svim poljima, od zdravstva do proizvodnje, od sigurnosti do socijalne zaštite, uspješno smo odgovorili", rekao je Erdogan.