„Može li Bosna i Hercegovina biti nova uspješnica“, bila je tema tribine juče održane u Zagrebu na kojoj se govorilo o ulozi Bosne i Hercegovine u proširenju Europske unije.

Tribina je zamišljena sa ciljem isključive promocije tutorske uloge Republike Hrvatske te isticanja njenog „iskrenog zagovora bh. europskog puta“, ali i pozicioniranja Hrvatske kao one koja će za Bosnu i Hercegovinu „otvoriti pristupne pregovore do kraja ove godine“.

Na tribini „Proširenje EU – može li BiH biti nova uspješnica?“ sudjelovali su visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Mate Granić, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, čiji je ured zajedno sa Zakladom Konrad Adenauer za RH i Zakladom hrvatskog državnog zavjeta organizator skupa, te zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić. Svojim prisustvom je događaj uveličala veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, inače supruga Esada Bajtala, političkog analitičara „nezavisno“ bliskog vladajućoj „Trojci“.

Među govornicima nije bilo niti jednog Bošnjaka. Vjerojatno organizatori nisu smatrali da je to uopće potrebno s obzirom da umjesto njih (posebno Konakovića i ostalih trojkaša) mogu govoriti Christian Schmidt i Gordan Grlić Radman, koji je poručio da bi BiH trebala do kraja ove godine početi pregovore s EU-om jer bi to pomoglo sprečavanju "malignih utjecaja trećih zemalja", da bi zatim isticao hrvatske zasluge za kandidatski status te zemlje.

„Hrvatska, koja je od samih početaka bila iskreni zagovornik europskog puta BiH želi da ta zemlja do kraja ove godine otvori pristupne pregovore. Mislim da je to izrazito važno sigurnosno i političko pitanje, ali i važno upravo zbog sprečavanja malignih utjecaja trećih zemalja", rekao je Grlić Radman, označivši kao opasnost Rusiju, Turkiye i Kinu.

Vrlo je interesantno ministrovo stavljanje Turkiye uz bok Kine i Rusije, a koju očito vidi kao neku vrst zagovornika i garanta sigurnosti bošnjačke strane. Turci su, dakle, opasni po Radmanu, u istoj mjeri kao i Rusi, a poželjno je da Bošnjaci budu svedeni na dosege i borbenost veleposlanice Bajtal.

No, da bismo pobliže shvatili do koje mjere je skandalozno njeno prisustvo na ovoj tribini i do koje mjere ponižavajuće ne samo za bošnjački narod nego općenoito po državu Bosnu i Hercegovinu treba povući paralelu i zamisliti tribinu u Sarajevu koja tematizira budućnost Republike Hrvatske, a na kojoj govore samo Bošnjaci i to uglavnom iz SDA te uz pokojeg njima naklonjenog stranca – na primjer iz Turkiye jer grlić Radman ovu zemlju očito posebno favorizira. Na kraju da sve to pohodi veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini te se nasmiješeno uslika i to objavi na svojim društvenim mrežama. Grlić Radman bi zasigurno nakon toga zatakao fes na glavu i zapjevao sevdalinku „Vino piju age Sarajlije“.

Naravno, hrvatska diplomacija ovakav si skandal nikada ne bi dopustila, a ako bi se kojim slučajem i desio, veleposlanik ne bi dočekao jutro na svojoj funkciji. No, ako pitate bh. ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića veleposlanica Bajtal ništa loše nije uradila – samo je sijelila s dokazanim prijateljima i strancima koji su ih i doveli na vlast te je sudjelovala u promociji evropske perspektive naše države - u bojama hrvatske zastave i pod grbom HDZ-a.

Štaviše, zakladnik Tomislav Sokol također je naglasio da je za činjenicu da je BiH dobila kandidatski status zaslužna najviše Hrvatska kao i hrvatski zavjetnik Schmidt.

"Perspektiva BiH je danas sigurno bolja nego prije godinu dana", rekao je. "To je rezultat rada i Hrvatske koja motor i zamašnjak koji gura BiH prema EU, a tu je i visoki predstavnik koji igra važnu ulogu. Upravo se zahvaljujući radu Hrvatske stav Zapada prema BiH jako promijenio. Mislim da su shvatili da su upravo Hrvati faktor stabilnosti", naglasio je.