Marvin Juarez prije godinu dana primio je islam nakon prakticiranja kršćanstva. Sada se priprema proživjeti svoje prvo iskustvo slaveći mjesec ramazan, u kojem, kroz post i molitvu, traži oprost svojih grijeha. “To je mjesec u kojem smo mi više dobročinstva, jer vjerujemo da je nagrada veća u ovom mjesecu, kao i grijesi, veća je kazna, ako ne ispoštujemo do kraja, trudimo se biti mirni, pomoći potrebitima i slijediti učenja islama", rekao je novinarima u Nikaragvi.

Marvin priznaje da njegova porodica ne odobrava u potpunosti ovu promjenu vjere na koju se odlučio jer ga je otac od malena podučavao evanđeoskom kršćanstvu.

“Našao sam određene stvari u svojoj Bibliji koje nisu odgovarale mom ukusu, napustio sam kršćansku religiju i uvijek sam osjećao tu potrebu da tražim Boga, jer sam uvijek bio vjernik da postoji samo jedan Bog, ali sam osjećao da doktrina koja nije bila bila je ispravna, dok nisam pročitao Kur'an, našao sam onu s kojom sam se osjećao najudobnije,” dodao je.

I prije početka ramazana stotine arapskih i nikaragvanskih muslimana već hrle u džamiju koja se nalazi u gradu Managui kako bi klanjali. Hussein Mohamed Eldahshan, čelnik džamije, objašnjavao je novinarima i znatiželjnicima zašto se tokom ramazana posti i ko je bio Poslanik.

Islam je jedna od najvećih monoteističkih religija svijeta. Procjenjuje se da oko milijardu i 200 miliona ljudi na pet kontinenata trenutno ispovijeda islam.

U Nikaragvi, prema Pew Research Centeru, ima najmanje 1.000 muslimana koji su potomci doseljenika iz Palestine, Indije, Bangladeša, Libije, Jordana, Pakistana... Među njima je i veliki broj Nikaragvanaca koji su primili islam.