Ruski ekonomist za Newsweek je rekao da su izdaci Moskve bili čak i veći od toga. Pojedinosti o rashodima po sektorima gospodarstva više se ne objavljuju, ali brojke koje je objavio Reuters ukazuju na to da je potrošnja za odbranu u prvih šest mjeseci 2023. godine iznosila 58 milijardi dolara odnosno 37,3 posto ukupnih troškova za to razdoblje.

U prvoj polovici ove godine Moskva je potrošila 12 posto više novaca na odbranu od ukupnog iznosa koji je planirala potrošiti u cijeloj 2023. godini. Reuters je izvijestio da dokument procjenjuje godišnju potrošnju za obranu na 101 milijardu dolara, odnosno trećinu od ukupne potrošnje, što je najveći udio ruskog budžeta koji se troši na vojsku u posljednje desetljeće.

Porast industrijske proizvodnje od rata pomaže skromnom oporavku Rusije ove godine, no budžetski manjak iznosi oko 28 milijardi dolara, na što je djelimično utjecao i pad prihoda od izvoza. S obzirom na to da Moskva troši više novca na odbranu, deficit bi se mogao povećati što bi naštetilo drugim sektorima i privatnim ulaganjima.

- Ruska vojna potrošnja vrtoglavo raste, veća je od brojki koje je naveo Reuters. Vlada mora trošiti ogromne svote za plaćanje vojske jer ima malo dobrovoljaca koji su voljni besplatno se boriti protiv Ukrajine, rekao je Boris Grozovski, ruski ekonomski stručnjak iz Wilson Center think tanka.

Ruski vojni kompleks radi prekovremeno da bi zadovoljio potrebe vojske za oružjem i opremom, što je ujedno i glavni čimbenik ekonomskog rasta. Drugi pokretač ekonomskog rasta su ogromne plaće koje država i privatne vojske isplaćuju vojnicima. Ta sredstva koriste vojne obitelji iz regija za otplatu dugova, kupovinu automobila, renoviranje stanova, kupovinu namještaja i slične troškove.

Grozovski očekuje da će ruska vlada morati povećati poreze pa će i velike kompanije biti više oporezivane na svoju dobit, odnosno morat će sufinansirati privatne vojne postrojbe da bi se smanjila javna potrošnja.

Prije nego je zakonski podignuta najviša dob za regrutaciju, svi zdravi muškarci u dobi od 18 do 27 godina morali su služiti godinu dana vojnog roka. Ruski parlament izglasao je zakon prema kojem od 1. oktobra muškarci koji se ne pojave na regrutaciji moraju platiti 315 dolara.

Došlo je do masovnog egzodusa iz Rusije nakon što je Putin u martu najavio djelimičnu mobilizaciju s ciljem povećanja snaga za 300.000. Uveden je digitalni ssistem regrutacije koji je omogućio slanje poziva putem interneta što je otežalo izbjegavanje pridruživanja vojsci. Novi zakon zabranjuje obveznicima napuštanje zemlje nakon što prime poziv.