Njegovo ime je Denis Gorin i serijski je ubica osuđen u četiri različita slučaja. Zovu ga Sahalinskim kanibalom. Putin ga pomilovao u zamjenu za ratovanje u Ukrajini. To je po ko zna koji put da se zločinac nađe na ulici u zamjenu za borbu na frontu. Ali sada su ljudi više uplašeni nego ogorčeni.

Prvi put je osuđen 2003. godine za ubstvo i skrnavljenje tijela. Godine 2010. pušten je na uslovnu slobodu zbog "besprijekornog ponašanja". Iste godine nožem je ubio brata čovjeka s kojim je dijelio ćeliju u istražnom zatvoru. Nakon ubistva, jednostavno kako bi se "prisjetio prošlosti", odlučio je "izrezati [žrtvino] meso, oprati ga, staviti u hladnjak i potom pojesti", navodi se u tužbi tužiteljstva.

Godine 2011. i 2012. Gorin je ponovno ubijao. Oba puta je išao zajedno sa svojim bratom Jevgenijem: oba su okončala živote još dvoje ljudi. Jedan od njih bio je muškarac koji je izboden 29 puta ispred trgovine. Sud ga je 2018. osudio na 22 godine zatvora u zatvoru posebnog režima: zatvorima iz kojih je gotovo nemoguće pobjeći.

Trenutnio je Gorin na liječenju, nalazi se blizu kuće, u bolnici u Južno-Sahalinsku. Njegov susjed bio je taj koji je novinare obavijestio gdje se Gorin nalazi. Krajem oktobra bivši zatvorenik objavio je na društvenoj mreži 'Odnoklassniki' svoju fotografiju u maskirnoj uniformi i simbolom Z na rukavu, napominje publikacija 'Sibir.Realii', koju ruska vlast smatra agentom sgtranog utjecaja. „Mislim da neće dugo biti na slobodi. Sjećaju ga se svi rođaci njegovih žrtava“, rekla je susjeda.

Denis Gorin nije prvi slučaj: svi zatvorenici poslani u Ukrajinu dobivaju pomilovanje od Putina. U novembru je, prema procjenama medija, ruski predsjednik već pomilovao najmanje 17 osoba koje su ranije osuđene za ubistvo. Svi su oni sudjelovali u ratu u Ukrajini i vratili se s fronta uživati u slobodi. Neki su već počinili nove zločine.

Prošlog mjeseca doznalo se da je ruski predsjednik u aprilu ove godine pomilovao Vladislava Kanyusa, ubicu studentice iz Kemerova Vere Pejteleve, koja je umrla nakon višesatnog premlaćivanja. Rođaci poginulih protestvuju, ali bez uspjeha.

Nekoliko dana kasnije doznalo se da je Nikolaj Ogolobjak (33) 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ritualnih ubistava tinejdžera, dobio pomilovanje u zamjenu za učestvovanje u ratu u Ukrajini. Još jedan 'kanibal' za Putinove rovove u Ukrajini.