Na današnji dan prije 120 godina čuvena Braća Wright, Orville i Wilbur, ušli su u historiju kao pioniri svjetske avijacije. Njih su dvojica 17. decembra 1903. godine izvršili prvi kontrolirani let, koji je trajao 59 sekundi.

Njihov motorni avion „Letjelica Wright“ letio je četiri milje, južno od mjesta Kitty Hawk, u Sjevernoj Carolini. Kasnije su braća Wright razvila letjelicu za dugotrajnije letove (LW 2), a onda i praktični avion sa fiksnim krilima (LW 3). Wrightovi su uspjeli kreirati sistem kontrole letenja koji je omogućio pilotu da efikasno upravlja avionom i održi njegovu ravnotežu.

Zanimljivo je da braća Wright nikada nisu završili srednju školu. Willbur je školu napustio zbog toga što je porodica iznenada morala preseliti iz jednog grada u drugi, a Orwill je školu napustio sa 17 godina. Pred kraj 19. stoljeća otvorili su servis za popravku i prodaju bicikala, a ubrzo nakon toga počinju proizvoditi vlastita bicikla.

Mnogi su u to vrijeme pokušavali osmisliti način kako da zadrže letjelice u zraku i kontroliraju njihovu putanju. Braća Wright primijenila su tehniku koju koriste ptice, koje svoje kretanje zrakom usmjeravaju  savijanjem vrhova krila, što im je omogućilo da san o letenju ostvare prije drugih.

Wilbur i Orville Wright nikada se nisu ženili. Orwille je umro 1948. godine u 77, a Wilbur 1912. godine  u 45. godini života.