Društvo | 02.01.2024.

Potonuo dok je prevozio hadžije

Prve fotografije olupine trajekta koji na dnu Crvenog mora leži od 1991. godine

Brodolom se dogodio kada se trajekt sa stotinama hadžija približavao luci Safaga i udario u jugoistočni dio lanca grebena poznatog kao Hyndman.

REDAKCIJA

Trajekt Salem Express dug 100 metara i širok 18, potonuo je dok je plovio iz Džede, Saudijska Arabija, prema Egiptu krajem 1991. godine, a njegova olupina se i danas nalazi na tamnom dnu Crvenog mora kod grada Safaga.

Brodolom se dogodio kada se trajekt sa stotinama hadžija približavao luci Safaga i udario u jugoistočni dio lanca grebena poznatog kao Hyndman.

Brod je vrlo brzo potonuo i nikada nije pronađen spisak njegovih putnika. Egipatske vlasti procjenjuju konačan broj poginulih na 470, dok je 180 putnika i članova posade uspjelo preživjeti.

Iako su egipatske vlasti pronašle većinu tijela, ronjenje je dugo bilo zabranjeno jer se olupina smatrala mauzolejom.

Olupinu trajekta Salem Express snimio je podvodni snimatelj i producent dokumentarca agencije Anadolija Tahsin Ceylan.

Zajedno s Ceylanom, u ekspediciji su učestvovali i egipatski vodiči i njegovi prijatelji iz Scuba-Bay tima Yalin Tolga Yılmaz, Murat Kulakac i Mesut Bozkurt.

Uvažavajući zahtjev vodiča, ekipa nije ronila u unutrašnjost trajekta, a član tima Murat Kulakac se pomolio za one koji su izgubili živote pod vodom.

Na olupini se i pogledom izvana mogu vidjeti koferi, dječja kolica i razne lične stvari, a na dimnjaku je ispisano ime Salem Express. Trajekt, koji je pod morem više od 30 godina, prekriven je algama i koraljima.

Čini se da su i preostale kosti onih koji su izgubili život u brodolomu prekrivene koraljima. U koferima se nalaze brojni pokloni koje su Hadžije kupili svojim rođacima.

Unutar olupine nalazi se restoran, kao i čamci za spašavanje, a sa stražnje strane sačuvani su i propeleri.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Vogošćanski dani pakla

PROPALESTINSKI PROTESTI U SAD-u: Uhapšeno blizu 2.500 osoba

Eiffelov toranj, nekada čudovište, danas remek-djelo arhitekture

Muž i žena pravili pite od ljudskog mesa, ubili 30 ljudi, dijelove tijela držali u zamrzivaču, snimali recepte za jela od ljudskog mesa...