Prva dama Turkiye Emine Erdogan predsjedala je prvim sastankom Savjetodavnog odbora UN-a za Zero Waste (Bez otpada). Skrećući pažnju na činjenicu da za samopopravku planete treba mnogo duže vremena, Erdogan je kazala da uklanjanje otpada izvan granica jedne zemlje ne rješava problem.

˝Sistem je moguće popraviti samo zajedničkim snagama˝, rekla je ona, dodajući da je Ankara to uradila svojim projektom Zero Waste.

˝Naša stopa oporavka, koja je prije pet godina iznosila 13 posto, dostigla je 27,2 posto za kratko vrijeme i 30 posto u 2022. godini. Naš cilj je da do 2035. dostignemo 65 posto. Ovim dobitkom zaštitili smo zemljište veličine 2.000 fudbalskih terena. Zaštitili smo našu vodu koja je ekvivalentna potrebama vode za više od dva miliona porodica za godinu dana. Omogućili smo uštede energije jednake energetskim potrebama više od 200.000 porodica za godinu dana. Istovremeno, hiljadama naših građana ponudili smo nove mogućnosti zapošljavanja˝, istakla je.

Navodeći da klimatska kriza ne prepoznaje nikakve granice, Erdogan je naglasila da je Ankara spremna podijeliti svoja iskustva s drugima.

Podizanje globalne svijesti

Podsjetila je da je Globalna deklaracija dobre volje o nultom otpadu, koja predstavlja prvi korak ka institucionalizaciji cilja ˝Zero Waste˝ na globalnom nivou, otvorena za potpisivanje kod generalnog sekretara UN-a Antonio Guterresa u septembru prošle godine.

Podsjećajući da je jednoglasno usvojena rezolucija o Zero Waste-u koju je Turkiye dostavila Generalnoj skupštini UN-a, ona je rekla da je zbog rezolucije 30. mart dan posvećen pokretu Zero Waste.

˝Kao još jedan rezultat ove odluke, osnovan je i Savjetodavni odbor za ličnosti visokog nivoa Zero Waste, zbog čega se danas sastajemo ovdje. U saradnji sa Programom UN za životnu sredinu i UN-Habitatom, cilj nam je da povećamo svijest na globalnom nivou širenjem najboljih praksi i uspješnih priča o nultom otpadu˝.

Svake godine 30. marta bi trebalo da se održi ceremonija pod nazivom Global Zero Waste Awards, predložila je Erdogan, dodajući:˝Da bismo pojačali entuzijazam za 30. mart, trebalo bi da stavimo na dnevni red i najavu Godine nulte otpada. Dok širimo praksu, takođe treba da ojačamo međunarodnu i lokalnu pravnu infrastrukturu˝.

Napominjući da Zero Waste odluke moraju primjenjivati zemlje članice UN-a, ona je rekla da je od vitalnog značaja da te odluke provedu u praksi posebno pojedinci.

˝Trebali bismo uzeti princip da ne zagađujemo, a ne čistimo, i trebali bismo promovirati način života koji ne proizvodi otpad u cijelom svijetu. Trebalo bi ojačati našu saradnju sa UN-om i njima povezanim organizacijama, kao i regionalnim organizacijama kao što su EU, Tursko vijeće i Afrička unija˝, zaključila je.