Čelnici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Albin Kurti jučer nisu postigli napredak u sukobu zbog odluke Vlade iz Prištine da zabrani srbijanska lična dokumenta i registarske tablice na svojoj teritoriji, što je pojačalo napetosti između te dvije zemlje. Posredovanje Evropske unije nije polučilo nikakav uspjeh, ostala je samo zajednička fotografija sa Josepom Borrellom.

Balkan opet postaje bure baruta, jer osim sukoba na Kosovu tinja i politička kriza u Bosni i Hercegovini.

Nestabilnost dolazi u najgorem trenutku, kada geostrateška karta Evrope doživljava izmjene zbog ruske agresije na Ukrajinu i kada se zemlje vraćaju blokovskoj politici. Rusija i Kina s jedne strane a Sjedinjene Države (i Evropa u manjoj mjeri) s druge strane.

"Današnji sastanak nije bio normalan niti običan sastanak. Bio je to sastanak o upravljanju krizom", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove, na kraju sastanka održanog u Bruxellesu između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija. Sastanak je završen bez dogovora. Sada svi čekaju da vide hoće li prvog septembra eskalirati takozvani "rat registarskim tablicama".

Ostala su još samo dvije sedmice do stupanja na snagu kosovskog zakona kojim se srbijanski dokumenti i registarske tablice neće moći koristi na Kosovu. Mjera je nekoliko puta odgađana. POsljednji put početkom augusta. Ali ako dođe na snagu, to bi gotovo sigiurno pokrenulo nepredvidivi val napetosti na sjevernom Kosovu koji je već natjerao NATO da se oglasi, uvjeravajući da je spreman intervenirati kako bi garantirao stabilnost.

Srbija, koja je otvorila pristupne pregovore 2014. godine, jedna je zemalja koja je najviše odmakla u procesu proširenja. Sa druge strane, status Kosova je sveden na status zemlje kandidata. Priština također ima hendikep da je pet država članica EU, ne priznaju kao nezavisnu i suverenu državu.

Propast pregovora nije nikoga iznenadila. Još prije trećeg sučeljavanja srbijanskih i kosovskih čelnika u Bruxellesu je kao jedina dobra vijest doživljeno to što su njih dvojica nakon više od godinu dana sjedila za istim stolom. Borrell je balkanske čelnike u Bruxellesu dočekao s velikim ambicijama, ali svjestan da će teško doći do dogovora jer su napetosti posljednjih dana na sjeveru Kosova već omogućile naslućivanje ishoda susreta.

"Eskalacija dolazi u kritičnom trenutku za Evropu. S ruskom invazijom na Ukrajinu vidjeli smo povratak rata na naš kontinent. Stoga nije vrijeme za dodatne napetosti, već za pronalaženje rješenja za ukorijenjene probleme", kazao je Borell nakon sastanka. Čelnik Evropske službe za vanjsko djelovanje (SEAE) priznao je da "ne odustaje". Dijalog će se nastaviti sljedećih nekoliko dana, ali raste nervoza unutar Evrope zbog novih napetosti na njenim granicama.

Rat u Ukrajini, napetost između Sjedinjenih Država i Kine ili tempirana bomba zvana Sahel izazivaju strahove od veće globalne nestabilnosti s novim fokusom na balkansko bure baruta, posebno na njegov dio zvani Bosna i Hercegovina.