Nakon iznenađujuće pobjede protiv Brazila prošle subote (2-1), u kojoj su potvrdili dobar momentum koji ih je doveo do četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, marokanska reprezentacija ostala je u Madridu gdje će igrati novu utakmicu.

Ekipa selektora Walida Regraguija igra sutra protiv Perua na Cívitas Metropolitanu novu prijateljsku utakmicu, ali je priprema za meč ostala u sjeni ružnog rasističkog incidenta koji se desio u hotelu u kojem su odsjeli.

Afrikanci su smješteni u hotelu Eurostars Madrid Tower, koji se nalazi u poslovnom parku Cinco Torres Business Area, a u njemu su doživjeli rasistički napad od najmanje jednog od zaposlenika hotela koji im je na mrežama napisao sljedeće uvrede: “Marokanska ekipa u Towersima, vi ste hrpa muda. Prokleti j.. ni debili. S... em se na ramazan i na njihove j.. ne mrtve.”

Njegove poruke na društvenoj mreži Instagram popraćene su s nekoliko slika na kojima se u hotelskoj blagovaonici pojavljuju članovi marokanske ekspedicije.

Logično, ove uvrede izazvale su veliku buru u marokanskim medijima i među njihovim navijačima, zbog čega je uposlenik hotela izbrisao objave sa svog profila te se čak i ispričao na istoj društvenoj mreži. Ali od toga nije bilo prevelike fajde, reakcije se i dalje nižu.

Nacionalna policija večeras je uhapsila radnicu hotela, špansku državljanku staru 27 godina. Optužena je za zločin iz mržnje. Nakon hapšenja reagirao je menadžment hotela tvrdeći da su svi koji su rasistički vrijeđali Marokance odmah otpušteni.