Proaktivnim pristupom globalnim i regionalnim dešavanjima Turska je postala utjecajna sila koja ima riječ u regionu i svijetu, rekao je u ponedjeljak turski ministar odbrane Hulusi Akar, javlja Anadolu Agency.

U obraćanju na obilježavanju 100. godišnjice bitke za Sakaryju, Akar je kazao da su ponosni što slave godišnjicu ključne pobjede, jednog od ključnih događaja turske borbe za nezavisnost.

Bitka iz 1921. godine odigrala se na obalama rijeke Sakarya, u Polatliju, oko 80 kilometara od Ankare, glavnog grada Turske.

Akar je kazao da je Turska pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdogana postala ugledna u međunarodnim okvirima, dodajući da sfera utjecaja i interesa Turske svakodnevno raste u svijetu.

Osim vojne opreme koju je proizvela nacionalna odbrambena industrija, koja se razvila uz podršku Erdogana, Akar je kazao da je turska vojska postala jedna od najsposobnijih armija u svijetu.

"Uprkos mnogim izazovima u prošlosti, naša država, koja je štitila svoj suverenitet i nezavisnost, prava i zakone, sada je mnogo odlučnija u zaštiti svojih prava i interesa zahvaljujući rastućoj ekonomiji, dinamičnom mladom stanovništvu i snažnim vojnim jedinicama", istakao je Akar.